Vloerbekleding

Vloeren en riskant restvocht

Het in de bouw snel aanbrengen van vloerbedekking op constructievloeren is riskant, want maar al te vaak is de vloer niet droog genoeg. Het aanbrengen van een dampdichte folie of vochtisolatiesysteem is vaak nodig, is de ervaring van lijm- en hulpmaterialenleverancier Eurocol. Want voor ontvochtigen met behulp van drogers is vaak geen tijd.

Hoe korter de bouwtijd hoe lager de kosten. Daarom worden snelle bouwmethoden steeds verder ontwikkeld. De tijd tussen ruwbouw en afbouw wordt daardoor steeds korter.

“Ondanks die korte bouwtijd zijn vloeren vaak wel voldoende uitgehard, maar helaas regelmatig niet voldoende droog om met nagenoeg dampdichte materialen te bekleden. Bij vrijwel dampdichte vloerbedekkingen zoals parket, rubber, maar ook vinyl en linoleum, moet de ondervloer zeker voldoende droog zijn”, aldus productmanager van Eurocol Robert van der Laan.
“Als de bouwtijd daarvoor te kort is, moet gezocht worden naar methoden om de constructievloer versneld droog te krijgen. Op die manier worden problemen met restvocht in de vloer voorkomen. Waar het vocht zich in een ondervloer bevindt is echter vaak moeilijk vast te stellen. Vochtmetingen worden vaak aan het oppervlak van een vloer verricht en niet diep in de constructie. Op deze wijze kan er een verkeerd beeld ontstaan van de werkelijke vochthuishouding dieper in de constructievloer.”
Een eenduidig advies over hoe er gemeten of gehandeld moet worden is er eigenlijk niet, is Van der Laan van mening. “Als alleen het vochtgehalte in de dekvloer wordt gemeten zoals bij anhydrietvloeren kunnen er problemen ontstaan. Het bouwvocht in de pas gestorte constructievloer onder het anhydriet zal naar boven toe kunnen transporteren.

Dampdicht
De onderzijde van deze vloer is vaak geïsoleerd met een dampdichte isolatie met als gevolg dat het bouwvocht uit de constructievloer alsnog in de anhydrietvloer terecht kan komen. Daarnaast kan er na het aanbrengen van de anhydrietvloer een (calciumcarbonaat)huidje aan het oppervlak ontstaan dat weer zorgt voor een vertraagd droogproces. Dit huidje moet daarom zo snel mogelijk verwijderd worden om te voorkomen dat vocht uit de constructievloer een verhoging van het vochtpercentage in de anhydrietvloer veroorzaakt en tevens het totale drogingproces vertraagt.”
Vochtige anhydrietmortel is beduidend minder sterk dan droge mortel, geeft Van der Laan aan. “Daarnaast heeft vocht in het algemeen een negatieve invloed op de diverse lijmsoorten waarmee de vloerbedekkingen worden geplakt. Anhydrietvloeren moeten dus drogen en vervolgens droog blijven.” Een oplossing tegen vocht uit de constructievloer is volgens Van der Laan een dampdichte folie die tussen de constructievloer en de anhydrietvloer aangebracht wordt. “Helaas is deze oplossing door de vele leidingen op de constructievloer niet eenvoudig en ook niet altijd aan te bevelen. Daarom blijft dit vaak achterwege. Het geforceerd drogen van de ondervloer is meestal de beste oplossing.” Een vochtmeting in de onderliggende constructievloer is daarna noodzakelijk om aan te tonen dat er geen sprake meer is van restvocht wat kan optrekken in de anhydrietvloer.
Een zandcementvloer is qua vochthuishouding iets minder kritisch dan een anhydrietvloer, aldus Van der Laan. “Niet alleen omdat de cementdekvloer vochtbestendiger is, maar ook omdat de poriën in de cementdekvloer ruimer zijn dan die van de anhydrietvloer. Hierdoor kan het vocht dat eventueel wordt aangevoerd vanuit de constructievloer sneller verdampen, met als gevolg dat het niet in de vloer ophoopt. Ook is door deze open structuur de cementdekvloer lichter van gewicht. Desondanks kan ook bij de zandcementvloeren met een te hoog vochtgehalte onthechting van voorstrijkmiddelen en lijmen ontstaan. Anhydriet is in dit opzicht echter kritischer, omdat vocht een verlies aan sterkte van de mortel zelf geeft en de mogelijkheid van onthechting ontstaat. Tevens zijn zandcementvloeren wel en anhydrietvloeren niet aan de bovenzijde te isoleren tegen vocht.” Met name bij de meer kritische toepassing van een sterk dampremmende vloerafwerking zijn volgens Robert van der Laan de volgende aanbevelingen te geven: “De anhydrietvloer moet voldoende blijvend droog zijn wanneer deze wordt bedekt, de gemiddelde temperatuur onder de vloer mag zolang de constructievloer niet droog is niet hoger zijn dan boven de vloer en er mag alzijdig geen aanbod zijn van water of van waterdamp (bijvoorbeeld inwatering, grondwater, etc.).
Kan aan deze voorwaarden niet worden voldaan, dan moeten extra maatregelen worden getroffen.” Bij renovatiewerk op een ‘droge’ betonvloer kan deze droog worden gehouden door het toepassen van een dampdichte folie, maar dit laatste is zoals gezegd soms niet eenvoudig, aldus de productmanager.
Van der Laan: “De droging van de ondervloer is sterk afhankelijk van de omgevingscondities en de dikte van de aangebrachte vloer. Alleen met constante omgevingscondities, verkregen door speciaal daarvoor ontwikkelde apparatuur zoals luchtontvochtigers, kan meer zekerheid worden verkregen over de verwachte droogtijd. Bij droging door middel van ventilatie is men immers afhankelijk van de weersgesteldheid. ”