Nieuwbouw

Vlinderachtige wijkschool voor Vlissingen

In Vlissingen is de open wijkschool De Combinatie in gebruik genomen. Het 8-vormige, door Architectenbureau Marlies Rohmer ontworpen complex, herbergt een brede school en allerlei wijkvoorzieningen. De vorm van de school sluit aan bij de landschappelijke enscenering van de locatie, zegt het architectenbureau.

Het complex, bestaande uit een hoge en lagere ring, staat op de plek van een voormalige basisschool. Waart de ringen samenkomen, bevindt zich de hoofdingang. Het is de centrale toegang tot de drie gehuisveste scholen, 38 sociale huurwoningen en de andere functies zoals een peuterspeelzaal en consultatiebureau.

In het centrale gedeelte bevindt zich een entreehal met een tribune. “Hier kunnen schoolfestiviteiten plaatsvinden waarbij de speellokalen als aula te gebruiken zijn. Deze vormen samen een cirkelvormige arena, het hart, waarop alle functies gericht zijn”, vertelt het bureau van Marlies Rohmer.

Het gebouw is niet alleen vanuit stedenbouwkundig opzicht, maar ook vanwege programmatische aspecten ontworpen als twee cirkels. In de ‘grote’ ring, met in de bovenste twee lagen de woningen, zijn de drie basisscholen ondergebracht. Deze bevinden zich rond de centraal gelegen sportzaal.

Lees verder op Architectenweb.nl