Verbouwen

Vlaanderen investeert fors in abdij Heverlee

Vlaanderen geeft 25 miljoen euro subsidies voor de restauratie, de ontsluiting en het beheer van de Abdij van 't Park in Heverlee. De Norbertijnenabdij werd opgericht in 1129. Omdat er sinds het begin van de 18e eeuw nog nauwelijks architecturale aanpassingen waren, is het een van de best bewaarde abdijcomplexen van het land. De totale kostprijs van de werken bedraagt 40,7 miljoen euro. Leuven investeert zelf ook nog eens 15,7 miljoen euro.

De site zelf werd al in 2003 in erfpacht gegeven aan Leuven. Vandaag werden ook de gebouwen op de site overgedragen aan de stad.

Intussen is er een akkoord dat de K.U.Leuven er delen van de richting Theologie zal onderbrengen. Onder meer de buitenlandse priesters en religieuzen zouden er een verblijfplaats kunnen vinden. Ook de abdijbibliotheek zal worden beheerd door de K.U.Leuven.

De kerk en een deel van het kloostergebouw veranderen niet van functie. Die worden nog steeds gebruikt door de enkele Norbertijnen die er nog verblijven. Voor een aantal andere gebouwen wordt nog een invulling gezocht.

Ook interessant