Algemeen

Vlaamse werkloosheid stijgt met 10 procent

De werkloosheid in Vlaanderen is in januari met 9,8 procent gestegen in vergelijking met januari vorig jaar.
Vorig jaar daalde de werkloosheid in totaal nog met 11,6 procent. In de eerste maanden van het jaar was de daling nog erg sterk, maar vanaf november ging de werkloosheid weer de hoogte in.

Opvallend is vooral de forse stijging bij mannen en jongeren. Vooral jongeren zouden minder makkelijk kansen krijgen op de arbeidsmarkt omdat de meeste bedrijven door de economische crisis minder mensen aannemen.

Voor het eerst is er ook een stijging bij de vrouwen "ondanks de positieve effecten van de dienstencheques", zegt minister van Werk Frank Vandenbroucke (SP.A).

Alleen bij de langdurig werklozen daalt de werkloosheid. Traditioneel voelen zij de economische crisis pas met enkele maanden vertraging.

Meer faillissementen

Niet alleen de werkloosheid is gestegen, er waren in januari ook 15 procent meer faillissementen. Opvallend is dat de crisis zich vooral laat voelen in Vlaanderen, daar is bijna een derde meer faillissementen uitgesproken dan in januari 2008.

Het is niet helemaal duidelijk waarom de stijging in Vlaanderen zo groot is. Volgens het onderzoeksbureau Graydon waren er al een aantal aanwijzingen dat er ook in Vlaanderen meer faillissementen in de lucht hingen en zijn die aanwijzingen nu uitgekomen.

Ook interessant


Build for Life