Algemeen

Vlaamse spaarlampenactie duur en niet doeltreffend

De doelstelling om 2,6 miljoen Vlaamse gezinnen een gratis spaarlamp, douchekop of energiemeter te schenken – een idee van Vlaams parlementslid Elio Glorieux (Groen!) - draait uit op een teleurstelling. Te weinig gezinnen zijn ervan op de hoogte of hebben niets ontvangen. En de overheid is er 10 miljoen euro armer van geworden. Het kan beter, aldus Bouwunie die een aantal opportuniteiten ziet om het budget op een meer doeltreffende manier aan te wenden.

Bouwunie sluit zich volledig aan bij de idee om het energieverbruik te beperken. Maar die doelstelling kan ook gerealiseerd worden met andere maatregelen dan het gebruik van spaarlampen. Doeltreffender zijn premies voor het plaatsen van isolatie (muur, wand of vloer, ramen en deuren en sanitaire leidingen voor warm water), de jaarlijkse onderhoudsbeurt van de verwarmingsinstallatie, het plaatsen van een condensatieketel of een lagetemperatuurketel. Ze dragen niet enkel bij tot het verminderen van het energieverbruik, ze scheppen ook werkgelegenheid. Het probleem is echter dat dit "duurzaam" (ver)bouwen - op korte termijn althans - duurder is dan gewoon (ver)bouwen. Daarom zijn heel wat (ver)bouwers hierin slechts geïnteresseerd als, of net omdat, er financiële tussenkomsten zijn. Er is daarom volgens Bouwunie nood aan een doordacht Vlaams premiebeleid, dat meer (ver)bouwlustigen over de streep trekt.

Lijst minimumcriteria
Bouwunie vraagt al jaren een doeltreffend, duidelijk en eenvoudig bouwpremiestelsel. Om daartoe te komen, moet Vlaanderen een lijst met minimumcriteria voor bouwpremies opstellen. Overheden die premies willen invoeren, kunnen deze dan eerst op hun effectiviteit toetsen. Hiermee kunnen ook nutteloze uitgaven vermeden worden. Mogelijke criteria voor zo een lijst zijn een voldoende hoge inkomensgrens, een substantieel premiebedrag en een gedegen informatiecampagne. Deze criteria moeten ook leiden tot een sterke vereenvoudiging van het premie-aanbod.

Bouwunie dringt er tot slot op aan dat de renovatiepremie, geschrapt door de vorige Vlaamse regering, snel (her)ingevoerd wordt.
Build for Life