Duurzaam Bouwen

Vlaamse jongeren winnen debat over duurzaam gebruik kunststoffen

Wie zei er dat onze jeugd niet mondig is? De Jonge Baekeland jongerenprijs is een wedstrijd voor derde graad secundair onderwijs waarbij jongeren duurzame en innovatieve ideeën voorstellen om de wereld te redden en er vervolgens over debatteren in het Vlaams Parlement. Tijdens de editie van het schooljaar 2008-2009 werden twee laureaten gekozen om mee te dingen in een gelijkaardig initiatief op Europees niveau. Onze jongeren kaapten er met klasse de hoofdprijs van 1.000 euro weg.

Felicitaties stromen langs alle kanten binnen voor Nora Sundahl (Koninklijk Atheneum uit Gent) en Alexandra Delbaere (Sint Hendrik en Zusters Maricoleninstituut uit Deinze) en hun leerkrachten. Zowel de bedrijfswereld als de academische wereld spreken hun lof uit, ook omdat dit een pluim is voor het onderwijs in België dat hiermee bewijst nog steeds bij de top te behoren. Rede voor al deze felicitaties: op 13 november 2009 haalde de Vlaamse studente Nora Sundahl de hoofdprijs in de finale van de jongerenwedstrijd georganiseerd door PlasticsEurope in het Youth Parliament in Rome.

Beide laureaten werden geselecteerd tijdens de finale van de Jonge Baekeland jongerenprijs die doorging in het Vlaams Parlement op 24 april 2009. Tijdens deze wedstijd moesten jongeren laten zien dat ze innovatieve ideeën hebben en deze komen presenteren voor een gerenomeerde jury en publiek. Vervolgens moesten ze debatteren over enkele actuele milieuvraagstukken, iets dat enkel weggelegd is voor jongeren met een flinke dosis lef, realisme, grondige kennis over wetenschappen en een diepgaand begrip van onze maatschappij. In de debatten viel al op dat onze jongeren excelleren in al deze kwaliteiten en had de jury echt het idee dat er nog hoop is voor de toekomst! Het doel van onze wedstijd: jongeren aanzetten om na te denken en te debatteren over een duurzame toekomst. Het is ook een stevig antwoord in het debat “kennis of vaardigheden”, met als resultaat dat beide steeds moeten samengaan. In tegenstelling met wat de pers dikwijls schrijft zijn er nog heel wat jonge mensen die uitblinken in motivatie en verbaliteit. Deze wedstrijd is daar een overtuigend bewijs van.

De Jonge Baekeland jongerenprijs wordt georganiseerd door Bio-MENS en Federplast.be met steun van de toenmalige Vlaamse ministers Frank Vandenbroucke en Hilde Crevits, OVAM en bedrijven.

Ook dit jaar wordt de jonge Baekeland jongerenprijs in Vlaanderen georganiseerd voor leerlingen uit de derde graad ASO, TSO, BSO en KSO. Er is een prijs voorzien van 5000 euro, geschonken door de Nationale Loterij. Inschrijven kan nog steeds op www.jongebaekeland.eu.