Algemeen

Vlaamse bedrijven betalen vanaf 2004 minder onroerende voorheffing

De Vlaamse bedrijven betalen vanaf volgend jaar niet langer het gewestelijk aandeel van de onroerende voorheffing. Dat kondigde de minister-president Bart Somers (VLD) aan tijdens de Septemberverklaring in het Vlaams Parlement. De Vlaamse regering schenkt volgend jaar grote aandacht aan de sociaal-economische thema's om de concurrentiepositie van Vlaanderen te versterken, de ondernemingen zuurstof te geven en jobs te creëren. De regering trekt daarvoor 175 miljoen euro uit.

In zijn Septemberverklaring schetste Somers (foto: belga) de belangrijkste krachtlijnen van de begroting 2004 en meteen de grote beleidslijnen voor het nieuwe politieke jaar. Tijdens het laatste jaar van de legislatuur gaat de Vlaamse regering zich vooral richten op de sociaal-economische uitdagingen.

Begroting

In het kader van de begrotingsopmaak 2004 trok ze daarvoor een bedrag uit van 175 miljoen euro, geld dat is bestemd voor nieuwe initiatieven. Zo wordt volgend jaar voor de bedrijven het gewestelijk aandeel van de onroerende voorheffing afgeschaft, kostprijs 50 miljoen euro. Er komt ook een administratieve lastenverlaging, met de integratie van de bouw- en de milieuvergunning. Voor 100.000 KMO's wordt de milieuvergunning afgeschaft.

Antwerpen

Mobiliteit, verkeersveiligheid en infrastructuur is het tweede grote beleidsspoor voor volgend jaar, met onder meer de verdere afwerking van het Antwerpse Deurganckdok, het masterplan voor de mobiliteit in Antwerpen, de start van de werken aan de Liefkenshoekspoortunnel in de Scheldestad en het vrijmaken van 175 miljoen euro voor het wegwerken van gevaarlijke punten op de wegen enerzijds en de aanleg van fietspaden anderzijds.

Somers zet ook hoog in op de creativiteit en wil dat Vlaanderen op dat vlak bij de leiders behoort. Vlaanderen moet een van de tien meest innoverende Europese regio's met hoge levenskwaliteit worden. "Als we het zelf willen blijven doen, moeten we het beter doen. Door onze eigen markt te creëren, niches te zoeken", zei de minister-president.

Starters

Creativiteit wordt volgens hem de factor die nieuwe rijkdom zal creëren. Wat in Vlaanderen gemaakt wordt, moet het verschil maken, aldus Somers. Daarom moet het aantal startende ondernemingen in Vlaanderen omhoog.

Om de ondernemingszin aan te scherpen wil de Vlaamse regering via het Arkimedesfonds de beschikbaarheid van risicokapitaal verhogen, de export bevorderen en meer buitenlandse investeringen aantrekken. Zo zullen de inspanningen voor buitenlandse handel en buitenlandse investeringen worden geïntegreerd in het Flanders Investment and Trade (FIT), in nauwe samenwerking met de privé-sector.

Daarnaast worden er volgend jaar 1.000 hectare extra bedrijventerreinen bouwrijp gemaakt, wordt de jaarlijkse extra inspanning voor onderzoek en ontwikkeling opgetrokken van 60 miljoen naar 90 miljoen euro en zullen bedrijven en wetenschappelijk onderzoek ondersteund worden op het vlak van nieuwe milieutechnologie en alternatieve energie. In het najaar organiseert de Vlaamse regering met de Vlaamse sociale partners een ondernemerschapsconferentie.
Build for Life