Architectuur

Visualisatie in de architectuur wint aan belang

Architecten en ontwerpers werken steeds meer met visuele toepassingen zoals 3D-modellering om bepaalde ideeën te testen en uit te werken. Zo is er het bureau AAPROG architecten, dat met hun project voor de Sint-Jozefkliniek in Bornem genomineerd werd op de internationale Be Inspired Awards in de categorie ‘Communicating through visualisation’.

Visualisaties in de architectuur

Visualisaties worden steeds belangrijker in de architectuurwereld. Meer en meer wordt er gestreefd naar een waarheidsgetrouwe visualisatie die door software gegenereerd is. Op die manier kan de klant zich makkelijk een beeld vormen van het concrete ruimtelijke resultaat, want visualisatiebeelden zijn interpreteerbaar voor iedereen. Een beeld zegt meer dan duizend woorden en verkoopt zichzelf, we hoeven daarbij maar te denken aan het populaire tv-programma 'Huizenjacht' waarin interieurarchitect Filip Deslee elke aflevering opnieuw de kijkers weet te verbazen.

Jonathan Van Holder, interieurarchitect bij AAPROG architecten, heeft er echter zijn eigen mening over: “Ik vind dat dergelijk beeld nooit ‘af’ mag zijn. De beelden dienen te spreken en een basis te vormen tot overleg. 3D-visualisaties dienen een vrijheid tot verbetering te bewaren. Het grootste voordeel van een 3D-beeld is dat men de impact van ingrepen, materialen, licht en kleuren makkelijk kan uittesten. Het belangrijkste bij een visualisatie is niet alleen het imponeren en ‘mooie beeldjes’ creëren, maar de optie om diverse voorstellen te kunnen vergelijken en zo een meerwaarde te bieden naar de klant. Deze beelden zijn dus in eerste instantie een hulpmiddel bij het maken van juiste keuzes.”

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be