Verbouwen

Vijfde Dag van de Renovatie

Zondag 23 mei vindt de vijfde Dag van de Renovatie plaats. Architecten, interieurarchitecten, andere bouwprofessionals en bewoners zetten tussen 13.00 en 18.00 uur hun deuren wagenwijd open om 90 kwalitatieve projecten te tonen, verspreid over heel Vlaanderen. Onder meer het Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder werkte een speciaal programma uit.

De 90 voorgestelde projecten zijn renovaties pur sang en belichten voornamelijk woningbouw en huisvesting. De Vlaamse Huisvestingsmaatschappij werd bereid gevonden om in elke provincie een renovatieproject in te dienen voor sociale huisvesting. Hiermee bewijzen de organisatoren dat renovaties niet per se duur hoeven te zijn. Voor deze editie kregen zeven projecten de titel van 'Project in de kijker' mee. Deze projecten blinken op de een of andere manier uit in vernieuwende renovatie.

Naar aanleiding van dit evenement werd een programmabrochure van de deelnemende projecten samengesteld. Belangstellenden kunnen deze gratis aanvragen via de website www.renovatiedag.be of via het nummer 0900-02 905 (0,45 euro per minuut). Het programma wordt eveneens gratis aangeboden bij aankoop van de zesde editie van de 'Renovatiegids', een praktisch naslagwerk van 200 pagina’s met tal van voorbeelden van gerenoveerde woningen. Te verkrijgen in de dagbladhandel.

Centrum Duurzaam Bouwen gratis toegankelijk

Tijdens de Dag van de Renovatie is Centrum Duurzaam Bouwen (CeDuBo), het 10.000m² groot informatie- en coördinatiecentrum over duurzaam bouwen, gratis toegankelijk en kan iedereen van de gelegenheid gebruik maken om het voormalige badhuis op het mijnterrein van Heusden-Zolder in zijn nieuwe gedaante te bewonderen. Specifiek voor deze dag werd een uitgebreid programma uitgewerkt om (ver)bouwers optimaal te informeren over duurzaam (ver)bouwen in al zijn aspecten.

Dit programma bestaat uit:

- infosessies over isoleren, ventileren, vochtbestrijding, verbouwen van een zolder, een duurzame aanbouw;
- de renovatievraagbaak, waar u met concrete vragen terecht kan bij diverse bedrijven en instanties;
- diverse productpresentaties;
- de permanente tentoonstelling Duurzaam Bouwen, met praktische aandachtspunten per bouwfase en diverse maquettes op ware grootte;
- een tentoonstelling van diverse renovatieprojecten.

Surf voor de meest recente informatie over deze en andere activiteiten van CeDuBo naar www.centrumduurzaambouwen.be

Verstandig Bouwen

Ook Verstandig Bouwen zal zondag aanwezig zijn in het Centrum Duurzaam Bouwen.
Zin in een gratis exemplaar van het naslagwerk ‘Verstandig Bouwen’?
Het volstaat om een kopie mee te brengen van je:

- Bouwaanvraag of -vergunning
- Plan of voorontwerp op naam
- Koopcontract van een bestaande woning of bouwgrond
- Woonkredietaanvraag bij je bank (max. 1 jaar oud)

Ontvang zo meer dan 400 pagina's nuttige informatie en tips over je (ver)bouwproces. Met info over premies, wetten, systemen, materialen, ... van architect tot tuinbestrating. Met honderden foto's en interactieve cd-rom.