Tuin

Vijf trends en tips voor een duurzame buitenruimte anno 2023

Vijf trends en tips voor een duurzame buitenruimte anno 2023
Hoe ziet de tuin van morgen eruit? Als een groene oase, maar dan klimaatrobuust. In een wereld waarin we steeds vaker en langer met droogte te maken krijgen, reikt jouw tuinaannemer graag tips aan voor een schone én slimme buitenruimte. Wij zetten alvast vijf trends op een rij die perfect wortelen in de tuin van 2023:

Plant tredplantjes tussen stapstenen

Een wandelpad in je tuin hoeft niet per se doorlopende bestrating te zijn. Stapstenen maken je buitenruimte even toegankelijk. Wat sfeer betreft, kan je er alle kanten mee uit: van strakke betonnen strips tot los gelegde zwerfkeien. Maar vooral: hoe minder stenen, hoe minder warmte er gebufferd wordt – want stenen geven de opgeslagen warmte ’s nachts weer af, waardoor je ook in je tuin het hitte-eilandeffect versterkt. Met tredplantjes tussen stapstenen vergroot je het klimaatvoordeel, doordat water tussen de stenen de grond kan insijpelen. Tredplantjes zijn laagblijvende plantjes die wat betreding verdragen, zoals vetmuur, beukkruid, kruiptijm, loopkamille… Sommige bodembedekkers geuren zelfs heerlijk als de blaadjes gekneusd worden.

Creëer schaduw op het (tweede) terras

De meeste terrassen sluiten aan op de woning. Dat kan heel handig én mooi zijn, doordat binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen. Zo zetten steeds meer mensen bij mooi weer gewoon hun binnenmeubelen buiten. Maar even vaak is een aansluitend terras, zeker bij zuidelijke oriëntatie, niet ideaal omdat het er te warm wordt. Schaduwplanten en klimaatbomen – bomen die beter bestand zijn tegen droogte en hogere temperaturen – kunnen dan soelaas bieden. Steeds meer mensen kiezen ook voor een tweede, kleiner terras in de tuin – vaak achteraan, als zithoekje in de schaduw.

Een blik op de tuin van de toekomst

Ga voor gevelplanten

Zelfs een kleine tuin, gekneld tussen de buren, kan een ontspannen stukje groen worden. Met gevelplanten camoufleer je instant minder fraaie muren of wanden. Er bestaan heel wat verschillende plantensoorten om mee te werken, in twee systemen. Zo heb je naast klimplanten (die in de grond wortelen voor een schutting) ook niet-gebonden gevelgroen, waarbij de planten wortelen in een substraatlaag aan de gevel, zoals een textieldoek. Dit systeem vraagt wel wat extra werk omdat je de planten regelmatig water moet geven. De meeste gevelplanten zijn daarom klimplanten, zoals klimhortensia, winterjasmijn, kamperfoelie... Wist je trouwens dat klimop de meest verkoelende klimplant is? Zowel aan de gevel als binnenshuis kan hij de temperatuur tot 7 graden doen dalen!

Een blik op de tuin van de toekomst

Breng hoogteverschillen in je tuin

Niveauverschil in de tuin? Heel wat tuineigenaars vangen dat op in het gazon. Dat kan perfect natuurlijk maar vaak is het een gemiste kans, want werken met verschillende hoogtes zorgt voor meer tuinbeleving. Met keerwanden die zitbankjes worden, geef je je tuin een stijlvolle én speelse toets. De combinatie van een hoger en lager gelegen deel geeft ook diepte en ruimtelijkheid, net als een terras op verschillende niveaus. Door een grasveld te combineren met heesters en bomen breng je al simpelweg variatie en gelaagdheid in elke tuin.

Een blik op de tuin van de toekomst

Leg een buienborder of wadi aan

Elke druppel regenwater in je tuin houden? Dat doe je met een buienborder of wadi, waarbij het water langzaam de grond kan insijpelen. Zo wapen je je tuin tegen droogte en verminder je ook wateroverlast bij plotse hevige stortbuien. Een buienborder is een licht verzonken strook naast oprit, terras of tuinpad, waar het regenwater zich tussen de planten verzamelt en de bodem kan indringen. Zo’n border hoeft niet groot of diep te zijn – 15 cm aarde uitgraven is al efficiënt. Een wadi (waterafvoer door infiltratie) is een diepere verzinking in de tuin, al snel 30 cm of meer. De kanten lopen schuin af en de bodem is best bedekt met grind, lavastenen of kleikorrels, zo sijpelt het water makkelijker weg. In de laag bodemverbeteraar op het grind kunnen planten groeien tegen de rand.

Een blik op de tuin van de toekomst