Architectuur

Vijf internationale architecten ontvangen Brick Award 2012

Vijf internationale architecten ontvangen Brick Award 2012
De winnaars van de Wienerberger Brick Award 2012 zijn bekendgemaakt tijdens een ceremonie in het Stadhuis van Wenen. Vijf internationale architecten werden beloond voor hun uitzonderlijke werk, voor projecten waarin baksteen als bouwmateriaal werd gebruikt. De vijfkoppige jury koos de Zuid-Afrikaanse architect Peter Rich als winnaar van de grote prijs en winnaar in de categorie "Speciale oplossing met baksteen" voor het Mapungubwe Interpretatiecentrum in Zuid-Afrika. De categorie "Niet-residentieel gebouw" werd gewonnen door het Schotse architectuurbedrijf NORD voor haar innovatieve elektrische onderstation voor de Olympische Spelen 2012 in Londen. Architect Bart Lens wist de jury te overtuigen in de categorie "Eengezinswoning" met zijn project getiteld “De Konijnenpijp”. De Portugese architecten en broers Francisco en Manual Aires Mateus sleepten de Brick Award voor "Residentieel gebouw" in de wacht met hun ouderlingentehuis in Alcácer do Sal. Terwijl in de laatste categorie, "Verbouwing", de Slowaak Pavol Paňák scoorde met zijn eigen bakstenen architectuurstek.

De Konijnenpijp: kleiklinkers geven eenheid van vloer tot dak
In de categorie "Eengezinswoning" maakte architect Bart Lens indruk op de jury met zijn project in Gaasbeek, België, "De Konijnenpijp" genoemd. Dat hield de renovatie in van een half vervallen bakstenen hoeve tot een woongedeelte en een dierenartspraktijk. Een trechtervormig bijgebouw werd gebouwd als tussenruimte tussen beide gebouwen. De voornaamste uitdaging bestond erin een oude hoeve aan te passen aan de hedendaagse wooneisen zonder haar landelijke karakter aan te tasten. Bart Lens: "Baksteen is hier niet alleen als bouwmateriaal gebruikt, maar ook als een concept om de bestaande structuur te versterken. Het is het bindende element tussen het verleden en het heden." Wat de jury vooral opviel was de creatie van de tussenruimte. "Het is echt inspirerend wanneer je in het openbare gedeelte staat en door deze nieuwe passage kijkt waardoor je niet kan zien wat er aan de andere kant gebeurt. Je moet je dus door het licht laten leiden," zegt Plamen Bratkov.

Wienerberger Brick Award
De Brick Award, die tweejaarlijks wordt uitgereikt door de grootste baksteenfabrikant ter wereld, beloont in het bijzonder succesvolle voorbeelden van moderne architectuur in baksteen.

Er hangt in totaal € 27 000 aan prijzengeld aan vast. "Met de Wienerberger Brick Award willen we onder de aandacht brengen hoe innovatief en veelzijdig baksteen kan zijn wanneer hij in de hedendaagse architectuur wordt gebruikt," zegt Heimo Scheuch, CEO van Wienerberger. "Alle projecten geven je een idee van het intuïtieve gevoel waarmee de architecten rekening hielden met de plaatselijke omgeving. Dit wordt ook weerspiegeld in de materiaalkeuze."



Internationale architectuurcritici en -journalisten dienden talloze nominaties in van uitzonderlijke gebouwen die met kleiproducten zijn opgetrokken. In totaal kwamen 50 projecten uit 28 landen op vijf continenten op de shortlist terecht. De uiteindelijke beslissing werd genomen door de internationale jury die bestond uit architecten Plamen Bratkov (Bulgarije), Rudolf Finsterwalder (Duitsland), Hrvoje Hrabak (Kroatië), John Foldbjerg Lassen (Denemarken) en Zhang Lei (China).