Duurzaam Bouwen

Vier actuele thema's op Building Holland 2010

De actuele thema's duurzaamheid, groen en de stad, integraal bouwen en veiligheid staan op Building Holland extra in de belangstelling. Robert Johnson, binnen Amsterdam RAI verantwoordelijk voor Building Holland: "Toonaangevende partijen uit de branche belichten in paviljoens en themapleinen alle innovaties en de meest recente ontwikkelingen rondom deze thema’s aan bouwend Nederland, vaak inhoudelijk versterkt door spraakmakende debatten, seminars en presentaties." Building Holland, het nieuwe totaalevenement voor woningbouw, utiliteitsbouw en openbare ruimte, wordt van 13 tot en met 15 april 2010 gehouden in Amsterdam RAI.

Duurzaamheid

Innovatieve en duurzame bouwsystemen voor gevels, daken en vloeren zijn te vinden in het Duurzaamheidspaviljoen. Belicht worden aspecten als licht-, integraal-, industrieel- en 'future proof' bouwen, waaronder prefabricage, IFD, luchtdichtheid en BREEAM. Het paviljoen, geinitiëerd door Kingspan Duurzame Bouwsystemen, is met name interessant voor architecten en opdrachtgevers. Zij worden wegwijs gemaakt in het denkproces en de praktijk van duurzaamheid en duurzaam bouwen. Drie dagen lang zijn er interessante presentaties, workshops en seminars van sprekers van toonaangevende kenniscentra, brancheorganisaties en universiteiten. Actuele onderwerpen als slim & intelligent bouwen, toepassen van de passiefhuisstandaard in scholen- en kantorenbouw en duurzaam bouwen met behoud van creatieve vrijheid en architectonische schoonheid komen aan de orde.

Groen en de stad

Het themaplein Groen en de Stad gaat over leefbare steden. Iedereen wil wonen en werken in een leefomgeving die prettig, gezond en economisch vitaal is. Groen in en om de stad is hierbij van groot belang: het heeft niet alleen een positief effect op milieu, klimaat, gezondheid en leefbaarheid, maar groen levert ook economische baten op. Alhoewel Nederlanders groen erg belangrijk vinden, schieten de hoeveelheid en kwaliteit van het bestaande groen in en nabij steden vaak tekort. In het themaplein Groen en de Stad werken het ministerie van LNV, het ministerie van Vrom, Stichting Groenforum en Plant Publicity Holland samen. Een ruim aanbod van projecten die de waarden van groen op een goede manier in de praktijk hebben gebracht laat zien hoe een prettige leefomgeving gerealiseerd kan worden door het stimuleren van voldoende en goed groen in en om steden.

Integraal bouwen

Oplossingen die integraal bouwen biedt, worden zichtbaar op het themaplein Integraal Bouwen. Hoofdsponsor VBI (Verenigde Bouwproducten Industrie) laat in een casco gebouw van 15 x 15 meter van beton diverse systemen en producten zien om integraal bouwen te illustreren. De technische infrastructuur van gebouwen is namelijk van grote betekenis voor de ontwikkelingen in de bouw. Met name in utiliteitsgebouwen wordt veelvuldig gebruik gemaakt van geavanceerde technieken op het gebied van energie, ICT, klimaatbeheersing en beveiliging. Gebouwtechnische systemen en installaties nemen een zeer groot deel van de investering in beslag, soms tot meer dan 60 procent van de totale bouwkosten.

Bovendien zijn verlichting en klimaatbeheersing verantwoordelijk voor ongeveer 40 procent van het totale energieverbruik in de EU. Daarom zijn doelstellingen op het gebied van duurzaamheid vaak alleen te behalen door het toepassen van geavanceerde gebouwtechniek.

In het interactieve gebouw krijgt de bezoeker een goede indruk van de ontwikkelingen en technologieën in gebouwsystemen en –installaties, met de nieuwste ideeën over comfort, duurzaamheid en energie-efficiency. Bedrijven presenteren er innovatieve producten die een bijdrage leveren aan het terugdringen van faalkosten, vermindering van emissie (minder CO2), duurzaam energiebeheer, duurzaam en maatschappelijk verantwoord bouwen en comfort en welzijn van de gebruiker of bewoner. Verschillende van deze producten en onderdelen zijn ook verwerkt in het gebouw, waardoor de bezoeker inzicht krijgt in de praktische toepasbaarheid van de materialen.

Veiligheid

Alles over (brand)veiligheid en beveiliging staat centraal in het Veiligheidspaviljoen. Toonaangevende bedrijven uit de safety- en security branche presenteren hier projecten en innovaties die aansluiten bij het thema van de SSA Conference ‘Veilig gebouw(d): integrale aanpak ontwerp, inrichting en beheer’. Het themaplein is opgezet door VEBON, de professionele ondernemersvereniging waarin een groot aantal gespecialiseerde bedrijven met oplossingen voor brandveiligheids- en beveiligingsvraagstukken zijn verenigd.

www.builingholland.nl

Building Holland, het nieuwe totaalevenement voor woningbouw, utiliteitsbouw en openbare ruimte, is met circa 300 exposanten het grootste vakevenement voor bouwend Nederland in 2010. Building Holland is van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 april dagelijks open van 10.00 - 18.00 uur. Bij voorregistratie via de website is de toegang gratis. Een overzicht van alle paviljoens en themapleinen, deelnemers, noviteiten en seminars is te vinden op www.buildingholland.nl.