Algemeen

Vestigingswetgeving schilders en schrijnwerkers gered

Minister Laruelle van Middenstand bereidt een Koninklijk besluit over de vestigingswetgeving voor de bouwberoepen voor. In het ontwerp dat Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, met het kabinet heeft besproken, zijn 9 beroepsgroepen opgenomen. Het schrijnwerkers- en het schildersberoep dreigden dit voorjaar uit de boot te vallen. Dankzij een Bouwunie-actie op het einde van juni pikte de minister deze beroepen terug op.

De minister legt nu samen met Bouwunie de laatste hand aan de technische uitwerking van het ontwerp-K.B. Bouwunie is tevreden dat met het behoud van de 17 gereglementeerde bouwberoepen de minister de noodzaak van een gedegen kennis in de bouwsector erkent. Bouwunie hoopt dat het K.B. snel in werking treedt.

De federale regering nam op de ministerraad van 10 december 2004 de principiële beslissing om over te gaan tot een grondige modernisering en vereenvoudiging van de vestigingswetgeving. Voor de bouwsector betekende dit dat de 17 onder de vestigingswet gereglementeerde bouwberoepen onder de loep werden genomen. Tijdens de besprekingen met de sector bleek al snel dat de beroepen van schrijnwerker en schilder onder druk kwamen te staan. Onaanvaardbaar, zo meende Bouwunie die einde juni actie voerde voor het behoud van een vestigingsreglementering voor deze beroepen. Een protestactie die vruchten afwierp want minister Laruelle beloofde de vestigingswet voor schrijnwerkers en schilders te behouden.

En de minister hield woord, zo blijkt nu. Zowel het schilders- als het schrijnwerkersberoep zijn opgenomen in het ontwerp van Koninklijk besluit "betreffende de beroepsbekwaamheid voor de uitoefening van zelfstandige beroepswerkzaamheden van het bouwvak, de installatietechniek en de elektrotechniek", dat het kabinet Laruelle in samenwerking met onder meer Bouwunie opstelde.

Bouwunie is tevreden dat de modernisering van de vestigingswet is kunnen gebeuren zonder te raken aan de centrale doelstelling: de kwalitatieve bescherming van de startende ondernemer en van de consument. “Starten met een eigen zaak" gebeurt best met voldoende kennis van zaken. De vestigingsreglementering zorgt ervoor dat ondernemers een minimum aan bedrijfskennis en technische bagage hebben. Competenties die zeker in de bouwsector onontbeerlijk zijn om met succes een zaak op en uit te bouwen.
Build for Life