Algemeen

Verwilghen: PS blokkeerde bouw nieuwe gevangenis

'Mocht de PS in 2001 mijn plan voor de bouw van een nieuwe gevangenis in Dendermonde niet bewust geblokkeerd hebben, dan was die gevangenis nu klaar en was er van eenontsnapping geen sprake geweest.' Met die stelling haalt ex-justitieminister Marc Verwilghen (VLD) hard uit naar regeringspartner PS.

Vandaag is Marc Verwilghen minister van Economie maar tijdens de vorige legislatuur was hij binnen de paars-groene regering bevoegd voor Justitie. "In 2001 was het meerjarenplan voor het gevangeniswezen rond", laat Verwilghen weten via zijn woordvoerder. "Dat voorzag onder meer in de bouw van een nieuwe gevangenis in Dendermonde. We zijn actief op zoek geweest naar een geschikte lokatie, maar de inspecteur van Financiën, een man van PS-signatuur, heeft bij de concrete uitwerking heel moeilijk gedaan en uiteindelijk heeft de PS het dossier in het kernkabinet doelbewust geblokkeerd."

De spectaculaire ontsnapping afgelopen weekend is daar volgens Verwilghen mede het gevolg van. "Mocht de PS toen niet dwars hebben gelegen, dan was de nieuwe gevangenis nu al klaar geweest en was er van een ontsnapping geen sprake geweest."

Niet alleen regeringspartner PS krijgt van Verwilghen een veeg uit de pan, ook voor de oppositie is de ex-justitieminister niet mals. Van CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys, die vandaag oproept om bij hoogdringendheid een crisisplan voor het gevangeniswezen uit te teken, kreeg Verwilghen in 2001 naar eigen zeggen geen enkele steun voor zijn crisisplan voor het gevangeniswezen.

In 2004, drie jaar na het eerste plan-Verwilghen, besliste de paarse regering op een van de superministerraden dan toch om 173 miljoen euro extra uit te trekken voor een vijfjarenplan dat toelaat de gevangenisinfrastructuur grondig te moderniseren.

De harde kritiek van Verwilghen aan het adres van coalitiepartner PS is opmerkelijk, maar is niet het eerste meningsverschil over justitie tussen de coalitiepartners van deze legislatuur. Eerder werd er vanuit VLD-hoek al in bedekte termen commentaar geleverd op het beleid van justitieminister Laurette Onkelinx (PS). Haar wordt vooral verweten geen juridisch vervolg te kunnen breien aan de recente successen van het politiekorps.
Build for Life