Verwarming & Sanitair

Verwachtingen over benutten aardwarmte zijn te rooskleurig

De verwachtingen over de winning van elektriciteit uit aardwarmte zijn te rooskleurig. Technisch is het zeker haalbaar, maar de economische rendabiliteit is zeer twijfelachtig. Toch zijn er in Nederland 23 aanvragen voor vergunningen om te boren in diepe ondergrondse waterbassins.

Tot vijf jaar geleden was boren in deze zogeheten aquifers onbespreekbaar. De temperatuur van de warmwaterbronnen is op 2.000 diepte niet hoger dan 70 tot 80 graden Celsius. De energieopbrengst uit warm water is afhankelijk van de temperatuurverschillen en het volume per uur. In het vulkanisch actieve Toscane heeft het water een temperatuur van boven de 200 graden. Dat water spuit als stoom uit de bodem en is direct geschikt voor gebruik in turbines.

Door het toenemende belang van alternatieve energiebronnen is geothermie toch bespreekbaar geworden. De hoeveelheid aanwezige warmte in de diepe ondergrond is in Nederland 90.000 petajoule. Hydrothermale geothermie vereist echter een flinke boortoren met een capaciteit van minstens 130 ton. De temperatuur van het water is in Nederland en België simpelweg niet hoog genoeg voor een acceptabele terugverdientijd. Volgens TNO is aardwarmte momenteel, onder ideale omstandigheden, tweemaal zo duur als verwarming met gas.

Gebaseerd op: Ingenieur