Verbouwen

Vervanging lekkende gevel Aquartis kost miljoenen

Heijmans gaat de complete zuidgevel van het appartementencomplex Aquartis op het Entrepotdok in Amsterdam volledig vervangen. De gevels zijn namelijk zo lek als een mandje, meldt Het Parool. Het bouwbedrijf heeft inmiddels verschillende claims en rechtszaken aan de broek hangen.

Heijmans brengt momenteel bij elk appartement aan de gevel een opblaasbaar rubberframe aan, waarna de deels houten pui weggehaald kan worden. Daarna wordt er een nieuwe gevel van aluminium ingezet. Voor de sier komt er ook weer een houten kozijn.

Volgens Heijmans gaat de ingreep drie tot zes miljoen euro kosten. De bouw van de 110 appartementen kostte veertien miljoen euro, exclusief btw en grond- en bemiddelingskosten. De grote problemen en de hoge verbouwingskosten hangen samen met de complexiteit van het ontwerp van Atelier Zeinstra van der Pol.

Bij de bouw is gebruik gemaakt van verschillende houtsoorten en van muren van een door Berlage ontworpen kolenopslagplaats. Deze complexiteit heeft geleid tot de lekkages.