Algemeen

Verplichte Limosamelding voor buitenlandse zelfstandigen

Bouwunie is tevreden met de woensdag in het Belgisch Staatsblad gepubliceerde wijzigingen aan de Limosaverplichtingen voor buitenlanders die hier in België tijdelijk komen werken. Hierdoor moeten buitenlandse zelfstandigen zich opnieuw aanmelden. De Limosamelding voor werknemers is steeds onverkort een verplichting gebleven.

Het Europees Hof van Justitie veroordeelde België op 19 december 2012 omdat de Limosamelding (verplicht voor wie hier tijdelijk komt werken en niet onderworpen is aan de Belgische sociale zekerheid) voor zelfstandigen beschouwd werd als een belemmering van het vrij verkeer van diensten binnen de EU. Vanaf dat moment was de Limosamelding voor zelfstandigen geen absolute verplichting meer.
In plaats van de Limosamelding volledig af te voeren, heeft de Belgische regering geopteerd voor een aanpassing, rekening houdend met de opmerkingen geformuleerd in het arrest van het Europees Hof van Justitie. Bouwunie is tevreden. Temeer omdat ze hiervoor sterk geijverd heeft bij de overheid. De Limosa is een nuttig middel in de strijd tegen de deloyale concurrentie en sociale dumping, voor zover natuurlijk de bevoegde inspectiediensten de gegevens nuttig gebruiken om efficiënte controles te voorzien.

De wijzigingen in de Limosaverplichtingen zijn tegelijk ook een vereenvoudiging, zowel voor de buitenlandse zelfstandigen als voor de buitenlandse werknemers die naar België gedetacheerd worden. Ook dat is positief, aldus Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie. Omdat misbruiken veel voorkomen bij buitenlandse gedetacheerde werknemers en zelfstandigen in de bouw, moet voortaan in de Limosamelding ook meegedeeld worden delen of deze al dan niet in de bouwsector actief zullen zijn. Dit zorgt er tevens voor dat een Limosamelding voor bouwactiviteiten niet meer kan per periode van maximaal 12 maanden, maar absoluut verbonden is aan een werf of een plaats van uitvoering van werken. Bouwunie hoopt dat ook met deze gegevens de zoektocht naar mala fide buitenlandse werkkrachten efficiënter kan gebeuren. Een gelijkaardige verplichting geldt voor uitzendarbeid.

Bouwunie blijft vragende partij om de buitenlandse dienstverrichters op te nemen in een publiek consulteerbare databank (eventueel aan de hand van hun Limosamelding) zodat de Belgische gebruikers en klanten deze bedrijven voorafgaandelijk en eenvoudig kunnen controleren. Op deze wijze kunnen klanten en gebruikers de mala fide buitenlanders weren van hun werven.
Dit is niets nieuw, want de Belgische bouwbedrijven zitten al in een openbaar consulteerbare databank. Bouwunie vraagt dat de buitenlandse bedrijven en zelfstandigen op dezelfde wijze behandeld zouden worden.

Ook interessant


Build for Life