Algemeen

Verliezers stadskantoor oneens met procedure

Architectenbureaus Claus en Kaan, Mecanoo, SeARCH en Meyer en Van Schooten architecten tekenen protest aan tegen de aanbestedingsprocedure rondom het Rotterdamse stadskantoor. Zij willen ophelderingen over de uitkomst van de aanbesteding. De bureaus zetten vraagtekens bij de gehanteerde criteria en eisen inzage in de interne beoordelingsstukken. Zij schrijven dit in een brief naar Gemeentewerken Rotterdam.

De briefschrijvers zijn van mening dat de beoordelingscommissie de selectiecriteria slecht heeft toegepast. Een wegingsmatrix van de vijf criteria excellente architectuur, stedenbouwkundige inpassing, omgang met het monument, duurzaamheid en haalbaarheid ontbreekt volgens hen in het advies.

Evenals de Rotterdamse fractie van D66 hebben zij ernstige twijfels bij de wijze waarop de publiekspeiling is uitgevoerd. Het merendeel van de Rotterdammers had zich uitgesproken voor Search en Mecanoo. De indruk bestond dat het publiek een belangrijke stem had, terwijl dat niet zo bleek te zijn.

Bovendien verwijten zij de commissie het criterium ‘haalbaarheid’ achterwege gelaten te hebben. “Wij constateren dat de winnende inschrijving buiten het gestelde budget valt en aangepast zal moeten worden om binnen het budget te worden gebracht.” Bovendien hebben zij het vermoeden dat het ontwerp niet duurzaam genoeg is.

Lees verder op Architectenweb.nl
Build for Life