Algemeen

Verlichting Amsterdam kost 33 miljoen per jaar

De kosten van de verlichting van de stad Amsterdam bedragen jaarlijks zo`n 33 miljoen euro. Onderhoud en beheer vormen al een kostenpost van 11 miljoen euro. In 2007 is de gemeente samen met Philips een straatverlichtingsproef gestart met leds. Het streven was een energiebesparing van 50% te behalen. De eerste ledlampen hadden nog tekortkomingen. Inmiddels is Philips twee generaties verder.

Geen enkele gemeente stapt grootschalig over op led. Zodra led op het gebied van energie-efficiëntie en qua lichtprestatie de strijd met andere lichtbronnen kan aangaan en de prijzen interessanter worden, wil Amsterdam wel grootschaliger overstappen. Tot die tijd test Amsterdam ook onder meer het statisch en dynamisch dimmen van straatverlichting. Als alle 12.000 brugbogen door ledlampen zouden worden vervangen, scheelt dit een CO2-uitstoot van 55 ton per jaar.

Tilburg heeft al wel besloten over te stappen op led. De gemeente heeft bij Philips 2.400 ledlampen besteld en voor eind 2010 zal een groot deel van de verouderde straatverlichting zijn vervangen. Dat scheelt 22.000 euro per jaar voor Tilburg. Ledverlichting is niet de meest zuinige vorm van verlichting, dat zijn de gele natriumlampen. Daarbij zijn leds relatief duur. Wel zal de prijs van leds naar verwachting iets dalen, en neemt de energieprijs toe de komende jaren. Daardoor wordt de drempel voor aanschaf en verbruik lager.

Gebaseerd op: Het Parool
Build for Life