Vastgoed

Verkooptijd koopwoning opgelopen tot 19 maanden

Het aantal maanden dat nodig is om alle te koop staande woningen te verkopen is in 2010 opgelopen tot 19 maanden. Dit blijkt uit onderzoek van de website Woningmarktcijfers.nl. Momenteel staan in Nederland ruim 200.000 bestaande woningen te koop, een toename van 12% in vergelijking met begin januari dit jaar. In 2009 steeg de voorraad te koop staande woningen ook al met 12%. Op dit moment staat 5% van de koopwoningvoorraad te koop, een absoluut record.

In de afgelopen 12 maanden werden 125.000 woningtransacties geregistreerd, dit is ongeveer 3% van de koopwoningvoorraad. In alle provincies staan meer woningen te koop dan er op jaarbasis worden verkocht. De provincie Utrecht, Noord Holland en Zuid Holland hebben de kortste verkooptijd. In deze provincies worden ook de hoogste verkoopprijzen gerealiseerd. In Friesland, Flevoland en Drenthe wordt de hoogste TVT gemeten.

De TVT loopt op naarmate het prijsniveau stijgt. In de prijsklasse tot € 200.000 (marktaandeel 45%) bedraagt de theoretische verkooptijd nu 12 maanden. In de prijsklasse van € 200.000 tot € 400.000 (marktaandeel 45%) 18 maanden en de verkoop van woningen boven € 400.000 (marktaandeel 10%) vergt gemiddeld genomen 36 maanden.

De verschillen op gemeenteniveau zijn erg groot. In 60 van de 200 onderzochte gemeenten is de TVT korter dan 12 maanden, terwijl in 20 gemeenten de TVT meer dan 20 maanden bedraagt. De gemeenten Katwijk, IJsselstein, Utrecht en Amsterdam hebben de kortste theoretische verkooptijd, zelfs minder dan 8 maanden. Onder aan de lijst staan gemeenten zoals Oldambt, Epe, Monferland en Berkelland, waar de theoretische verkooptijd tussen de 25 en 30 maanden bedraagt.

Bij de theoretische verkooptijd wordt het aantal te koop staande woningen afgezet tegen het aantal transacties van de afgelopen 12 maanden. De cijfers van Woningmarktcijfers.nl zijn gebaseerd op data van het Kadaster over alle woningtransacties in Nederland. Het Kadaster registreert op het moment van ondertekening van de akte bij de notaris, dit in tegenstelling tot de NVM-cijfers, welke zijn gebaseerd op het moment van ondertekening van de koopakte bij de NVM-makelaars.