Nieuwbouw

Verkoop nieuwbouwwoningen krijgt flinke impuls

In het eerste half jaar van 2010 zijn ongeveer twee keer zo veel nieuwbouwwoningen verkocht als in dezelfde periode in 2009. Met name in het tweede kwartaal nam het aantal getekende contracten toe.
De cijfers van NVB Bouw, de Nederlandse Vereniging van Bouwbedrijven en Projectontwikkelaars, komen voor voorzitter Nico Rietdijk als een verrassing. `Vooral na de dramatische cijfers van de makelaars drie weken geleden, hielden we rekening met slechte cijfers.` Wel wijst hij erop dat de verkoopcijfers nog altijd 40 tot 50% lager liggen dan voor de crisis. Bovendien kunnen de gunstige cijfers deels worden verklaard uit de uitverkoop die projectontwikkelaars de laatste tijd hielden. Van de verkochte woningen was volgens Rietdijk derhalve 30 tot 40% al gebouwd op het moment dat deze verkocht werden.

Deze `overblijvertjes`worden volgens Rietdijk tegen zeer competitieve prijzen van de hand gedaan. Ze hebben dan ook een grote invloed op de forse daling van de gemiddelde nieuwbouwprijs, die daalde van 300.000 euro in 2006 naar 240.000 euro in het afgelopen half jaar. Wel steeg met name in Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel de vraag naar nieuwe eengezinswoningen.

Gebaseerd op: de Volkskrant