Architectuur

Verkiezingen Orde van Architecten draaien in de soep

Verkiezingen Orde van Architecten draaien in de soep
In drie provincies zullen de verkiezingen voor nieuwe mandatarissen van de Orde van Architecten opnieuw moeten gebeuren. De respectievelijke Raden van Beroep in Gent en Luik oordeelden dat in Vlaams Brabant, Waals Brabant en Luik procedures niet werden gerespecteerd. Volgens NAV, de grootste sectororganisatie van architecten, dreigt de Orde van Architecten stilaan elke geloofwaardigheid te verliezen.

Opnieuw naar de stembus

De verkiezingen van de Orde van Architecten waren reeds onder een slecht gesternte gestart. Een schrijnend gebrek aan kandidaten maakt bij elke verkiezing de samenstelling van verkiezingslijsten haast een onmogelijke zaak. Veel enthousiasme om verplicht te stemmen was er evenmin. In de wandelgangen kon men vernemen dat het aantal blanco en ongeldige stemmen piekten.

In minstens drie provincies werd bovendien een loopje genomen met de procedures, niettegenstaande deze heel duidelijk zijn omschreven in de wet, waardoor de bevoegde Raad van Beroep besliste om er de verkiezingen ongeldig te verklaren.

Hervormingen blijven in de kast

De kostenfactuur voor deze nieuwe verkiezingen komt uiteraard weer voor rekening van de modale architect en zullen de begroting van de Orde verder bezwaren. Een begroting die stilaan de 6 miljoen euro zal bereiken.

Deze verkiezingen bewijzen eens te meer dat er niet langer nood is aan provinciale werkingen en secretariaten. Er dient een strikte scheiding te komen tussen de administratieve en inhoudelijke werking van de Orde. Een orgaan van toezicht dient de Orde te superviseren. NAV pleit ook voor een takenpakket dat tot de essentie wordt beperkt en dit met een moderne deontologie. Mandatarissen moeten forfaitair vergoed worden en niet langer per uur. Tenslotte pleit NAV voor openbaarheid van bestuur. Het gebrek aan openbaarheid is al langer een doorn in het oog van veel architecten. De tijd dringt. NAV hoopt op concrete initiatieven van de bevoegde parlementaire commissies om knopen door te hakken. NAV wil hieraan constructief meewerken.