Algemeen

Verhoging tarieven Kadaster onacceptabel

Per 1 januari 2014 verhoogt het Kadaster de tarieven van haar dienstverlening fors. In een brief van 19 november jl. heeft NVB het Kadaster verzocht de tariefstijging niet door te voeren. Daarnaast heeft NVB, met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur, om inzage in de opbouw van de tarieven verzocht. Wettelijk gezien mogen deze niet meer dan kostendekkend zijn. NVB is van mening dat deze tariefstijging past binnen een zorgwekkend patroon van kostenstijgingen die op ontwikkelaars en bouwers afkomen.

Als reden voor deze verhoging noemt het Kadaster dat ook zij problemen ondervinden als gevolg van de dalende woningverkoop. NVB is van mening dat een vermindering van de omzet niet zomaar kan leiden tot een zo grote tarievenstijging. Het ligt voor de hand dat bij een omzetdaling gesneden wordt in de kosten van het Kadaster zelf, en er aandacht komt voor een efficiëntere bedrijfsvoering.

NVB moet constateren dat de stijging in sommige gevallen ver boven de door het Kadaster genoemde gemiddelde van 10% uitkomt. Voor bijvoorbeeld perceelvorming gaat het tarief per kavel van € 1.015,- naar € 1.200,-. Een stijging van maar liefst 18%. In tegenstelling tot het Kadaster zijn bedrijven niet in de gelegenheid kosten zomaar door te berekenen. In tegendeel; de bedrijven doen er op het moment alles aan om waar mogelijk, door bezuinigingen en efficiënter werken, de kosten te drukken. Ondertussen wordt het hierdoor behaalde voordeel weer deels teniet gedaan door dergelijke lastenverzwaring. De NVB heeft er al eerder op gewezen dat projectontwikkelende bouwondernemingen met sterk stijgende kosten te maken hebben. Naast de onverminderd hoge grondprijzen spelen ook de immer toenemende kosten voor leges een rol. Zeker nu de economie weer iets lijkt te herstellen, bedreigt deze kostenontwikkeling dit voor de economie noodzakelijke herstel.

Ook interessant


Build for Life