Nieuwbouw

Verdere daling van de bouwvergunningen

Als marketingbureau met een specialisatie in de bouwsector volgt Essencia de bouwconjunctuur van zeer nabij. Op Batibouw gaven vele bedrijven aan dat ze 2011 positief aangevat zijn. De recente uitgave van de bouwvergunningen toont echter een verdere daling aan.

Reeds voor de vierde maal op rij vertonen de gerapporteerde bouwvergunningen een scherpe daling (van meer dan 20%) t.o.v. dezelfde maanden vorig jaar. In november 2010 werden 2.672 bouwvergunningen toegekend voor nieuwbouw woningen in België. Dit is een daling van 21% t.o.v. november 2009.





Cumulatief zijn er in 2010 (t.e.m. november) nog altijd 11% meer bouwvergunningen uitgereikt dan in dezelfde periode van 2009. Het is duidelijk dat de afschaffing van de BTW-maatregel eind maart 2010 er voor gezorgd heeft dat er een artificiële piek ontstaan is in de toegekende bouwvergunningen.

Voor 2011 blijft Essencia een matige stijging van de bouwproductie t.o.v. 2010 verwachten.

Vooreerst doordat de stijging van de bouwvergunningen zich niet volledig zal omzetten naar effectieve bouwproductie.

Daarnaast zal de stijgende inflatie (onder druk van de snel stijgende energieprijzen door de verschillende onrusten in het Midden-Oosten) en de stijgende rente ervoor zorgen dat de beschikbare middelen voor het afbetalen van een hypothecair krediet verminderen. Daardoor zullen potentiële bouwheren / gezinnen hun bouw-/investeringsplannen uitstellen en/of afstellen.

Ook de stijgende prijzen van bouwmaterialen (de I-index staat in januari 2011 op een historisch hoog niveau) en de strenger wordende normen op vlak van isolatie hebben hun impact op het bouwbudget.

Tenslotte ontbreken nieuwe overheidsmaatregelen i.v.m. nieuwbouw woningbouw ook nog steeds.

Naast de huidige negatieve trend van de bouwvergunningen, toont de meest recente conjunctuurenquête (februari 2011) van de Nationale Bank een sterke stijging van het ondernemersvertrouwen in de bouwnijverheid aan. Dit heeft duidelijk te maken met de goede start van 2011 (zoals ons bevestigd op Batibouw), hoofdzakelijk veroorzaakt door het - tot op heden - ontbreken van een strenge winter in vergelijking met de voorgaande jaren.

Eén zwaluw maakt nog geen lente, maar bij veel zwaluwen is er altijd één de eerste.

Meer markt of marketinginformatie vindt u terug op www.essencia.be.