Verbouwen

Verbouwing moet in dienst van werkprocessen staan

Bestuurders die verbouwplannen hebben moeten zorgen dat de verbouwing in dienst van de werkprocessen staat. Anja Stokkers, adviseurs bij Twynstra Gudde, constateert dat te veel verbouwingen onbezonnen zijn. Dat leidt tot geldverspilling en voorkombare verstoring van de bedrijfsprocessen.
Stokkers meent dat bestuurders vaak voor een glimmende gevel kiezen maar vervolgens de processen achter de façade veronachtzamen. Voordat een plan voor verbouwing wordt opgesteld moet worden gekeken naar de ruimten waarin het werk gebeurt, de vloeroppervlakten en specifieke kenmerken. Idealiter zorgt een verbouwing ervoor dat het vastgoed beter aansluit op het bedrijfproces en weer jaren meekan. Een onbezonnen aanpak zal echter alleen maar problemen veroorzaken. De organisatie functioneert op een lager niveau, dingen gaan kapot en geld verdwijnt in het niets.

Organisaties kunnen meer uit hun vastgoedportefeuille halen via goed management en inzicht in de verbinding tussen mensen, ruimte en techniek. Vastgoed moet worden beschouwd als een productiefactor.

Gebaseerd op: Cobouw