Architectuur

Verbouwd NAi moet drempel wegnemen

Op 1 juli heropent het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) haar deuren na een grootscheepse verbouwing. De instelling wil het gebouw een toegankelijker karakter geven. Hiertoe wordt de loopbrug over de vijver vervangen door een plein en komt er een vrij toegankelijk educatiepaviljoen in het entreegebied.

Algemeen directeur Ole Bouman en zakelijk directeur Peter Haasbroek gaven donderdag een persrondleiding door het gebouw. Het duo wil dat het NAi meer een publiekstrekker wordt, en bijvoorbeeld ook voorbijgangers in het Museumpark trekt.

“Voorheen zagen de mensen het abstracte woord instituut staan en dan moesten ze ook nog een loopbrug over om bij de ingang te komen. Die drempel willen we wegnemen”, vertelde Bouman. Rond het gebouw wordt daarom een plein aangelegd, dat de afstand tot het park verkleint.

Daarnaast wil het NAi meer levendigheid in en rond haar onderkomen. Zo worden de horecafaciliteiten uitgebreid en verbeterd (“We willen de beste koffie van Rotterdam”, zei Haasbroek). Het ontwerp voor het vernieuwde café is gemaakt door de in de VS werkzame Nederlandse architect Winka Dubbeldam.

Lees verder op Architectenweb.nl