Algemeen

Verbetering energiebesparing belangrijke reden uitproberen product

Verbeteringen op het gebied van energiebesparingsmogelijkheden, bouwtijdverkorting en totaalconcepten worden door Vlaamse bouwprofessionals het vaakst genoemd als reden om een nieuw product uit te proberen. Ze willen echter niet altijd meer voor een productinnovatie betalen. Dit blijkt uit het hoofdstuk ‘Productinnovatie’ van het BouwKennis Jaarrapport België 2012/2013.

De ultieme innovatie springt in op een latente behoefte of creëert zelfs een geheel nieuwe behoefte. Uiteraard zal er in de praktijk vaak ingesprongen worden op de op dat moment geldende vraag. Aan professionals in de bouwketen is gevraagd welke verbeteringen een reden zijn om een nieuw product uit te proberen.

Verbeteringen op het gebied van energiebesparingsmogelijkheden, bouwtijdverkorting en zogenoemde totaalconcepten worden hierbij gemiddeld het vaakst genoemd. Vooruitgang op het gebied van energiebesparing zijn vooral populair onder installateurs en architecten. Laatstgenoemde gaat logischerwijs ook vaak voor verbeteringen op het gebied van esthetica.

Redenen om nieuw product uit te proberen (Top -10, in %)



Meer betalen voor innovaties?
De vraag of er productinnovaties zijn waarvoor de bouwprofessionals bereid zijn meer te betalen geeft gemiddeld dezelfde uitkomst. De percentages voor het betalen van een hogere prijs, liggen over het algemeen lager dan de redenen om innovaties te checken. Opvallend hierbij zijn innovaties omtrent esthetica. Verbeteringen op dit punt noemt bijna een kwart van de ondervraagde architecten als reden om een product uit te proberen, maar extra betalen wil men niet. Blijkbaar zijn ontwikkelingen op dit vlak belangrijk maar hierdoor ook vanzelfsprekend en minder een reden om er extra voor te betalen.

Fabrikanten: Focus op energiebesparing
In het onderzoek is ook aan fabrikanten gevraagd op welke trends de R&D - afdeling van het bedrijf de komende jaren inspeelt. De vraag hierbij is uiteraard of er een discrepantie is tussen de wensen van afnemers en de focus van de fabrikant. Dit geldt onder andere voor innovaties op het gebied van maatwerk. Door uitvoerende partijen worden innovaties op dat gebied nauwelijks genoemd, terwijl fabrikanten het vaakste aangeven op het gebied van maatwerk te zullen innoveren. Innovaties op het gebied van energiebesparing zijn zowel aan de verwerkende als aan de fabricerende kant van het spectrum populair.

Productinnovatie
Fabrikanten die zich richten op de bouw leggen een lang traject af om innovaties te ontwikkelen Introductie van nieuwe producten is geen sinecure. Welke innovaties hebben de meeste kans van slagen? Is er discrepantie tussen vraag en aanbod? Waar moet op gelet worden bij de introductie van nieuwe producten? Wat spreekt de innovators en early adopters aan?
Build for Life