Bedrijfsnieuws

Velux Belgium nu PEFC-gecertificeerd

Velux Belgium nu PEFC-gecertificeerd
Velux Belgium heeft het groene PEFC-label officieel behaald. Dit keurmerk garandeert dat de in België en Luxemburg verkochte dakvensters uitsluitend van hout uit ‘duurzaam beheerde’ bossen gemaakt zijn. Daarmee zet Velux een nieuwe stap in zijn engagement als verantwoord ondernemer.

Hout en bouw

Hout is weer helemaal in trek bij bouwers en verbouwers. Maar tegelijk is ook het milieubewustzijn gegroeid. De bossen in Europa stellen het nochtans goed en groeien zelfs nog elke dag aan (volgens de Food and Agriculture Organization komen er in Europa jaarlijks een miljoen ha bossen bij). Toch moet het bosbouwbeheer streven naar een evenwicht tussen de sociale, de productie- en milieufunctie van het bos. Duurzaam bosbeheer komt er dan ook op neer om aan de stijgende vraag te voldoen, zonder schade toe te brengen aan het bosbestand.

Christian Fosseur, General Manager Velux Belgium: “Verantwoord ondernemen betekent ook een verantwoord inkoopbeleid. Wij kopen hout, papier en producten al jarenlang daar waar mogelijk duurzaam in. De meeste Velux fabrieken hebben een milieumanagementsysteem en zijn gecertificeerd met het ISO 14001 standaard certificaat. Maar de consument wil daar – terecht – meer en meer bewijzen zien. Het PEFC-label toont aan dat ons van kap tot dak gegarandeerd koosjer is. Het hout voor de dakvensters in België en Luxemburg is grotendeels grenenhout uit Noord-Europa en Canada. Precies de gebieden waar de meeste bossen een PEFC keurmerk hebben."

In zijn Code of Conduct verbindt Velux er zich toe te streven naar een ecologisch en maatschappelijk verantwoorde manier van ondernemen. Op vlak van het productieproces en het efficiënt gebruik van energie, water en grondstoffen geeft Velux de toon aan.

Verhoogde premie in Brussel

Niet alleen het milieu, ook de consument kan zijn voordeel doen met het plaatsen van een VELUX-dakvenster. In het Brussels Gewest wordt de basispremie voor het plaatsen van isolerende beglazing met 10 euro verhoogd wanneer men kiest voor hout met het PEFC-label.

Over PEFC
In de PEFC-criteria kan hout van gecertificeerde herkomst steeds worden getraceerd in de administratieve keten van de winning, de verwerking en de verkoop. Elke onderneming die PEFC-hout verwerkt en verkoopt, moet dus zorgen voor een controleketen die jaarlijks door onafhankelijke deskundigen gecontroleerd wordt.

Het PEFC logo maakt producten uit duurzaam beheerd bos voor u eenvoudiger herkenbaar. PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification en werd opgericht in 1999. De organisatie vertegenwoordigt 35 deelnemende landen en meer dan 200 miljoen ha gecertificeerd bos, waarmee PEFC het grootste certificeringsysteem ter wereld is. Voor meer informatie: www.pefc.org.

Velux, een internationale groep
Vandaag maakt Velux Belgium deel uit van de Deense groep VkR holding. Deze groep is wereldwijd gerenommeerd voor zijn dakvensters en toebehoren, en telt meer dan 10.000 medewerkers in meer dan 40 landen. Velux Belgium werd in 1972 opgericht en heeft ongeveer 70 werknemers in dienst. Velux heeft verkoopsvestigingen in meer dan 40 landen, productievestigingen in een tiental landen en is éen van de belangrijkste merken voor afwerkingsmaterialen in de bouwsector.
Build for Life