Algemeen

Veiligheidsmodules beschermen ook bouwwerken

Het huren van bouwhekken kost niet veel, maar je krijgt er ook weinig voor. Een afscherming met veiligheidsmodules kost iets meer, maar dan heb je ook wat.

Gewone, hoge bouwhekken zijn dan wel zeer in trek bij het beschermen van bouwwerken, maar effectief tegen diefstal en vandalisme buiten werktijd zijn ze bepaald niet. Dezelfde bouwhekken zijn ook populair bij de afscherming van bijvoorbeeld ambassades en terreinen waar evenementen plaatsvinden, maar ook daar voldoen ze maar matig. Met name voor die laatstgenoemde toepassingen ontwierp R. Verschoor een ‘transportabele veiligheidsmoduulconstructie die kan worden ingezet voor het afschermen van bepaalde objecten’.

De modules zijn onderling koppelbaar en vormen dan een stabiele, hoge wand waar je niet zo makkelijk even overheen klimt.
Elk inklapbaar veiligheidsmoduul bestaat uit een rechthoekig vloerframe van 2,5 bij 3,5 meter, met halverwege een opstaande wandconstructie van ongeveer 2,5 meter hoogte. Het vloerframe zorgt door zijn grootte voor stabiliteit en is gemaakt van aaneengelaste stalen profielbalken, aangevuld met holle versterkingsbalken. Het gedeelte ‘buiten’ de wand is afgedekt met een geperforeerde staalplaat. De opstaande wand zelf is gemaakt van gelaste stalen omtrekprofielen met daartussen versterkingsprofielen. Aan de voorzijde is het staande frame afgesloten door aaneengeschoven paneelsecties van geprofileerde staalplaat, al dan niet met aluminium aan de achterkant. De wand is scharnierend uitgevoerd ten opzichte van het vloerframe en wordt aan de achterzijde ondersteund door schoren. Met een opzetstuk kan de wand nog anderhalve meter hoger worden gemaakt. Het geheel wordt afgewerkt met een voorziening waarover de octrooitekst smeuïg vermeldt: “Om enig animo voor het overklauteren door personen tegen te gaan voorziet de uitvinding bovendien in een extra beveiligde bovenrand over de volle lengte van de wandconstructie onder gebruikmaking van scherppuntige antiklimelementen.”
De modules zijn onderling koppelbaar via vergrendelbare verbindingen en na gebruik inklapbaar tot een pakketje met een dikte van ongeveer 20 centimeter. Tot slot zitten in de profielbalken van het vloerframe openingen zodat de modules makkelijk plaats- en verplaatsbaar zijn met een vorkheftruck.

Te huur
Verschoor ontwikkelde zijn ‘Safetywall’ naar aanleiding van vragen uit de markt en heeft zijn vinding sinds begin maart in de verhuur, naast zijn ‘barriers’ en de oude vertrouwde bouwhekken. Hij is niet van plan zijn veiligheidsmodules ook te verkopen: “Niet in Nederland in ieder geval, daar blijven ze alleen bij mij te huur.”
Gezien de hogere huurprijs ten opzichte van de gewone bouwhekken verwacht Verschoor slechts incidenteel klanten uit de bouwwereld. De bouwers zullen veelal blijven kiezen voor goedkoop, maar verzekeraars en opdrachtgevers zouden zo hun eisen kunnen stellen. Als voorbeeld noemt de uitvinder zelf een eventuele renovatie van het Paleis op de Dam in Amsterdam. Daarnaast valt natuurlijk ook te denken aan het afschermen van bouwmaterialen langs snelwegen en spoorlijnen, om de toenemende, levensgevaarlijke acties vanaf bruggen en viaducten zoveel mogelijk te voorkomen.
Build for Life