Nieuwbouw

Veiligheid begint bij het ontwerp

In de afgelopen twintig jaar is de veiligheid in de bouw fors verbeterd en vinden minder ongevallen plaats. Ook zijn werknemers gezonder gaan werken. Onderzoek wijst echter uit dat er nog meer winst te halen is. Wanneer de opdrachtgever, de architect en de constructeur al bij het ontwerp rekening houden met risicofactoren als fysieke belasting, valgevaar en stof, kan dat de arbeidsomstandigheden nog verder verbeteren. Werkgevers, werknemers, ontwerpers en opdrachtgevers in de bouw slaan daarom de handen ineen bij het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de ontwerpfase.

De verschillende partijen uit de bouwkolom gaan de komende jaren samenwerken om zo een belangrijke impuls te geven aan het gezond en veilig ontwerpen. In het project participeren Aedes en de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) samen met Bouwend Nederland, FNV Bouw en CNV Vakmensen. Zij krijgen ondersteuning van Arbouw, Aboma en de Arbeidsinspectie. Er worden instrumenten ontwikkeld die de ontwerpers en constructeurs helpen bij het maken van arbovriendelijke keuzes. Dat is goed voor de bouwondernemers en hun personeel, omdat de arborisico’s al in een vroeg stadium worden beperkt. Het is ook goed voor de ontwerpende partijen, omdat zij met deze instrumenten aan hun wettelijke verplichtingen kunnen voldoen.

Naast de ontwikkeling van instrumenten willen de deelnemende organisaties ook de bewustwording vergroten. Aannemers, ontwerpers en opdrachtgevers moeten nog meer bewust zijn van de kansen die een gezond en veilig ontwerp biedt. Regionale bijeenkomsten, die in 2012 gehouden worden, dragen hieraan bij.