Architectuur

Veel nieuwbouw in Rotterdam is beneden peil

Veel van de nieuwe gebouwen die in Rotterdam verrijzen zijn van laag niveau, vindt de Rotterdamse commissie voor Welstand en Monumenten. In haar jaarverslag haalt de commissie uit naar jonge architectuurplannen, want hoogstandjes vinden de leden het vaak niet. “Veel van de ontwerpen doen geen recht aan de stad en zijn beneden peil”, schrijft commissievoorzitter Ruud Brouwers.

In 2003 werden in totaal 2194 plannen voor nieuwbouw, renovatie, aan- of verbouw voorgelegd aan de welstandscommissie. Op 251 dossiers werd een negatief advies gegeven. Of dat tot evenveel afwijzingen van bouwplannen heeft geleid, wordt uit het jaarverslag niet duidelijk. Volgens de Bouwinspectie is het welstandsadvies weliswaar 49 keer niet opgevolgd, maar in een deel van de gevallen is een negatief advies later weer gevolgd is door een positief advies.

Teleurgesteld
De welstandscommissie is teleurgesteld over het gemiddelde niveau van de bouwplannen die zij moet beoordelen. “Weliswaar wordt elk jaar met enig feestelijk vertoon de Rotterdamse Bouwkwaliteitsprijs uitgereikt, omdat er in een grote stad altijd wel enkele woningbouwprojecten gereed komen die het aanzien waard zijn, maar te vaak overheerst middelmatigheid”, vindt Brouwers.

Kompas
De voorzitter schaart zich dan ook volledig achter een uitspraak die architect en commissielid Kees Kaan maakte, tijdens een vergadering van de welstandcommissie: “Voor bouwwerken die het gezicht van de stad inkleuren worden niet zelden architecten gekozen die de opgave niet aankunnen. De gemeente en andere opdrachtgevers missen een kompas, het besef dat op een ander niveau gewerkt kan worden, dan waar hun oriëntaties reiken.”

Foute voorbeelden
Foute voorbeelden die worden genoemd zijn de plannen voor een toren in het Prinsenpark en die voor de centra van Ommoord en IJsselmonde. Ook krijgen enkele jonge bouwwerken die er al staan een trap na. Zoals het Topsportcentrum en het Maasgebouw, die als aantasting van de monumentale Kuip worden gezien. “Rotterdam etaleert zich zelfgenoegzaam als architectuurstad, terwijl wat gebouwd wordt vaak niet tot de middelmaat reikt.”

Jong talent
Brouwers zou graag zien dat jong talent meer de ruimte krijgt. Dat heeft in enkele gevallen volgens de voorzitter al goed uitgepakt, zoals bij de nieuwe woon-werktorens van HM Architecten op het Wijnhaveneiland en het volgens hem ronduit verrassende gebouw De Plussenburgh: een woongebouw voor ouderen van bureau Arons en Gelauff dat tegenover winkelcentrum Keizerswaard verrijst.