Vastgoed

Vastgoedsector investeert in rusthuizen

Steeds meer vastgoedbedrijven investeren in rusthuizen en serviceflats. Dat blijkt in tijden van crisis een veiligere belegging dan bijvoorbeeld een kantoorgebouw. Zorgnet Vlaanderen vindt dit geen geheel positieve trend. De vastgoedsector heeft de laatste jaren zijn oog steeds meer laten vallen op seniorenhuisvesting. Het lijkt alleszins een investering die opbrengstvast zal zijn. In 2020 zal België 1,58 miljoen mensen tussen de 65 en 79 jaar oud tellen en 638.000 mensen ouder dan 80.

Rusthuizen en serviceflats zullen in de toekomst dus nodig zijn en blijven. Uit cijfers blijkt dat beursgenoteerde bedrijven als Cofinimmo en Aedifica steeds meer in de bouw van nieuwe of in bestaande gebouwen voor rusthuizen en serviceflats investeren in plaats van in kantoorruimte. Ook de banken Dexia en KBC investeren in rusthuizen en serviceflats.

De investeringen in de gebouwen staan los van de uitbating en de uiteindelijke zorgverlening voor de ouderen die er zouden wonen. De gebouwen worden verhuurd, meestal met een erfpacht voor 27 jaar.

De opkomst van de commerciële rusthuissector baart Zorgnet Vlaanderen zorgen. De organisatie hoopt dat de kwaliteit van de zorgverlening daardoor niet in het gedrang komt en dat de prijzen binnen de perken blijven.

"We vinden het toch nog altijd beter dat non-profitorganisaties die dus geen winst voor ogen hebben, zich als eerst met de zorgverlening bezig zijn omdat dit de meeste garanties geeft", zegt Peter De Gadt. "Het is alleszins nodig dat mensen op die leeftijd beschermd worden en dat de zorg vooraan staan en dat het gebouw geen doel op zich wordt."