Algemeen

Vanaf 7 oktober: Bouw- en Immosalon in Gent

Heb je plannen om te bouwen of verbouwen? Ben je op zoek naar specifieke bouwmaterialen? Of wil je graag concreet advies van professionals zoals architecten en makelaars? Breng dan zeker een bezoek aan het Bouw- en Immosalon van 7 tot 15 oktober in Flanders Expo. Al jaren is BIS de grootste bouwbeurs van Vlaanderen en hét referentiepunt voor bouwen en verbouwen.

Het Bouw- en Immosalon staat dit jaar in het teken van ‘Duurzaam Bouwen’. Bij het binnenkomen van de beurs staat het thema centraal in een tentoonstelling van een geselecteerd aantal exposanten die hun producten en/of installaties op gebied van “duurzaam bouwen” voorstellen. Een primeur voor ons land !

Bij het binnenkomen worden ook alle innovaties voorgesteld i.v.m. bouwen en verbouwen op het Innovatieplatform.
Wie kiest voor (ver)bouwen, zit vaak met een pak vragen, zowel op bouwkundig als juridisch vlak. Naast het ruime productaanbod wil BIS ook een sterk informatief kader bieden waar bouwheer en verbouwer terecht kunnen voor concrete informatie. In de Bouwpartners & Bouwlounge staan specialisten klaar om op alle vragen te antwoorden.
Tijdens Bis maakt u ook voor het eerst kennis met de nieuwe website voor duurzaam bouwen van het ministerie van leefmilieu. Deze website wordt tijdens Bis gelanceerd.

EXCLUSIEVE TENTOONSTELLING ‘DUURZAAM BOUWEN’

Duurzame ontwikkeling…we lezen er steeds meer over. Zorgzaam omspringen met ons milieu, de kyoto-norm halen, energie besparen… Ook bij bouwen en verbouwen wordt er meer en meer aandacht besteed aan duurzame technieken. Het centrale thema voor de volgende editie van BIS is dan ook duurzaam bouwen. Duurzaam bouwen gaat over ruimte, energie, water en materialen.
Duurzaam bouwen is een kwestie van de juiste keuzes maken. Je moet voortdurend afwegen waaruit je de meeste 'winst' boekt. Dat is allesbehalve evident en het behelst heel wat meer dan kiezen voor natuurlijke materialen. Wat is bijvoorbeeld het interessantst? Een product dat voor 100% uit natuurlijke, hergroeibare grondstoffen bestaat, maar matig isoleert of een synthetisch product dat optimaal isoleert en er zo voor zorgt dat het energieverbruik tot een minimum herleid wordt? Dit is maar één voorbeeld van de talloze discussies die gevoerd worden vanuit de optiek van duurzaam bouwen.

Vanuit dat oogpunt is het zowel voor de (ver)bouwer als voor ontwerpers, fabrikanten, aannemers en de overheid belangrijk om alles vanuit een kritische invalshoek te benaderen en om voortdurend de juiste vragen te stellen.

Bis helpt graag mee om een antwoord te vinden op deze vragen. Vooraan aan de ingang van de beurs wordt een aantrekkelijke en informatieve tentoonstelling georganiseerd. De tentoonstelling wordt opgebouwd rond 10 tips waarmee je kan rekening houden bij duurzaam bouwen en verbouwen. Deze tips werden samen met WTCB en CEDUBO opgesteld. Rond elke tip verzamelen we exposanten met hun producten en/of installaties.

tip 1 haal de zon in de winter binnen, maar hou ze in de zomer tegen
tip 2 bouw vooruitziend - levenslang wonen en aanpasbaar bouwen (bv liften, domotica, veiligheid e.d. voor o.a. ouderen, (ver)klein(d)e gezinnen, gehandicapten...)
tip 3 isoleer, isoleer, isoleer...
tip 4 ventileer gecontroleerd
tip 5 gebruik duurzame energie
tip 6 gebruik energiezuivere verwarmingsinstallaties
tip 7 kies voor energiezuinige toestellen en verlichting
tip 8 bespaar op drinkbaar water
tip 9 zorg voor kwalitatieve materialen en de juiste uitvoering
tip 10 duurzaam bouwen hoeft niet meer te kosten (hiervoor zijn er geen exposanten maar dit wordt vermeld voor de volledigheid)

SANITAIR PROMINENT AANWEZIG

Vorig jaar was het grote aanbod op vlak van sanitair een groot succes. Dus wijden we opnieuw een hele hal aan de wereld van sanitair. De firma SAX Sanitair toont in een aparte hal alle topmerken inzake sanitair en verwarming. Je vindt er een compleet aanbod aan badkamers en verwarming: ketels, douches, toiletten, kranen en badkamermeubels in de nieuwste materialen en ontwerpen. Wie zijn badkamer grondig onder handen wil nemen, moet dus zeker een bezoek brengen aan hal 3!

ARCHITECTEN STAAN BIJ MET RAAD EN DAAD

Heb je advies nodig van een architect of zoek je er een? Ook zij zijn prominent aanwezig op het Bouw- en Immosalon om de bezoeker met raad en daad bij te staan.

Een vertegenwoordiging van het architectenberoep op een bouwbeurs is logisch en noodzakelijk. Vandaar dat de Oost-Vlaamse Provinciale Raad van de Orde van Architecten enkele jaren geleden het initiatief nam om - onder zijn auspiciën - een vertegenwoordiging van het architectenkorps op BIS te organiseren.

De taak van een architect in het (ver)bouwproces is veelomvattend. Op BIS zijn ze aanwezig en geven ze de bezoekers informatie en antwoorden op essentiële vragen, bijvoorbeeld over subsidiëring en kritieke punten in het bouwproces. Een en ander wordt niet alleen verbaal toegelicht. Een aantal modeldocumenten en nuttige informatie wordt verzameld op een cd-rom. Daarop wordt ook een presentatie van het bouwproces opgenomen. De cd-rom is op BIS voor de bezoekers beschikbaar.

Op de computers van de architectenstand op BIS wordt het volledige bouwproces door middel van eenvoudige teksten geïllustreerd en ontleed in zijn verschillende fasen. De toekomstige bouwer krijgt via een simulatie een duidelijk inzicht in het bouwgebeuren en de impact die zijn keuzes kunnen hebben op het eindresultaat.

DE BOUWPARTNERS & BOUWLOUNGE, DE INFORMATIEPLEK BIJ UITSTEK VOOR DE KANDIDAAT-BOUWER

Bouwen doe je in vertrouwen. Op BIS staan onafhankelijke specialisten de bezoekers te woord in de Bouwpartners & Bouwlounge, een zithoek bij het binnenkomen van de beurs. Aannemers en architecten informeren op het vlak van bouwaanvragen en -vergunningen, bouwpremies, energiekeuzes, de rol van de architect, kopen of huren van woningen en de financiële kant van de zaak. Er is ook een vertegenwoordiger van het ministerie van Financiën aanwezig.

Hoe kies ik een aannemer?
Heb ik voor de bouw of de verbouwing van mijn garage een vergunning nodig?
Kan ik een beroep doen op bouwpremies van de stad of de gemeente?
Heb ik een architect nodig om een kantelraam te plaatsen?
Waar moet ik mijn bouwvergunning indienen en wie behandelt ze?


Vroeg of laat worden kandidaat-bouwers en -verbouwers geconfronteerd met bovenstaande vragen. Het zoeken naar antwoorden vergt vaak heel wat energie, tijd en zorgt soms voor frustraties. BIS wil de (ver)bouwers tegemoet komen en nodigt specialisten uit om op alle vragen te antwoorden.

IMMOSFEER : VOOR WIE ZOEKT NAAR EEN THUIS

Op Immosfeer komen er elk jaar nieuwe exposanten bij. Het succes van het platform voor de immobiliënwereld is een gevolg van de stijgende investeringen in immobiliën. Hoewel de prijzen van vastgoed in ons land de hoogte ingaan, hebben de investeringen in immobiliën nog nooit zoveel bijval gekend.

Immosfeer bevindt zich in hal 4 van Flanders Expo. Het wordt een hal vol makelaars, immobiliënkantoren, projectontwikkelaars en bedrijven die ‘sleutel op de deur’ bouwen. Ook kredietinstellingen, banken en overheden staan klaar om de bezoekers te informeren.

Centraal op Immosfeer bevindt zich een gezellige brasserie waar de bezoekers op een ontspannen manier met immobiliën kennis kunnen maken. Wat meteen opvalt, is de openheid van de hal van Immosfeer, wat het bezoek aantrekkelijk en drempelverlagend maakt.

Ook de immowebsites zijn hier aanwezig : De vijf grootste sites in Vlaanderen hebben hier een stand.

De Confederatie van Immobiliënberoepen van België (CIB), de beroepsvereniging van vastgoedmakelaars in België, heeft hier ook zijn stand.

DESIGN@HAL6
EXCLUSIVITEIT TROEF


In hal 6 vindt de bezoeker de DAT-groep en hun partners. De DAT-groep is een groep van bedrijven die exclusieve producten voor de woning aanbieden. De bezoeker vindt er een grote diversiteit aan producten voor een exclusieve bouw- en inrichtingsstijl van de woning. Het gaat onder meer over badkamers, keukens, trappen, natuursteen, verlichting, open haarden, beslagen, etc.
Hal 6 wordt omgetoverd tot een stijlvolle plek waar je in alle rust inspiratie kan opdoen voor een nieuwe woonomgeving. Je kan er ook een cocktail drinken in de bar die wordt uitgebaat door GRADE.

BELEEF BIS OP EEN SFEERVOLLE MANIER: KOM NAAR DE NACHT VAN BIS!

Noteer zaterdag 7 oktober 2006 alvast in uw agenda! Vanaf 19 uur ’s avonds is BIS meer dan gewoon een beurs. Je kan dan met een hapje en een drankje genieten op de tonen van zachte live muziek. Het belooft een sfeervolle avond te worden. Wie het Bouw- en Immosalon op een aparte manier wil bezoeken, noteert de Nacht van BIS nu al in zijn agenda!

Praktische informatie

DATUM: van zaterdag 7 oktober tot zondag 15 oktober 2005
PLAATS: Flanders Expo, hallen 1, 2, 3, 4, 6 en 7
OPENINGSUREN:
zaterdag 7/10: 13u. – 23u. (NACHT VAN BIS vanaf 19u.)
zondag 8/10: 10u. – 19u.
maandag 9/10 tot donderdag 12/10: 13u. – 19u.
vrijdag 13/10: 13u. – 21u.
zaterdag 14/10: 13u. – 19u.
zondag 15/10: 10u. – 19u.

TOEGANGSPRIJS: volwassenen: € 7 kinderen tot 16 jaar gratis (indien vergezeld van ouders)

E-MAIL: bis@flandersexpo.be
WEBSITE: www.bisbeurs.be
BEZOEKERSINFO: 09/241.92.11
Build for Life