Architectuur

Van Goghhuis wordt trekpleister voor Zundert

In Zundert wordt hard gewerkt aan de totstandkoming van het Vincent van GoghHuis. De totale kosten van het project bedragen zes miljoen euro.

Op 30 maart 2007 moet het pand, een kunstcentrum met permanente en wisselende exposities, educatie, toeristische informatie en een brasserie, zijn deuren openen voor de geschatte dertigduizend belangstellenden uit de hele wereld die jaarlijks verwacht worden.

De eerste expositie waar het Van GoghHuis volgend jaar mee gaat uitpakken is een beeldententoonstelling van Ossip Zadkine. De Russische beeldhouwer was gefascineerd door Van Gogh en maakte talloze sculpturen van de schilder. Onder meer het beeld van de gebroeders Van Gogh dat in Zundert vlakbij het kerkje staat waar de vader van Vincent als dominee zijn preken hield. Verder zijn er plannen om exposities te houden rond Luc Tuymans en de Van Goghserie die Francis Bacon maakte.

Het oorspronkelijke huis waar Van Gogh op 30 maart 1853 werd geboren, bestaat niet meer. Het pand werd ooit voor vijf gulden gesloopt. Op de geboortegrond van de schilder werd in 1903 een nieuw huis gebouwd. Hoewel niets in het gebouw verwijst naar de vroegere aanwezigheid van de kunstenaar, komen jaarlijks gemiddeld zo’n vijftienduizend nieuwsgierigen een kijkje nemen op de plek waar Vincent is opgegroeid.

Alleen een 186 jaar oude prunus in de tuin waar de kleine Vincent speelde, staat er nog steeds. Nog wel. De Stichting Van Gogh & Zundert, de initiatiefnemers voor het Van GoghHuis, willen de houten tijdgenoot van Van Gogh laten omhakken om plaats te maken voor een expositieruimte in de tuin achter het monumentale pand.

Volgens kunsthistorica Rebecca Nelemans, die samen met Ron Dirven verantwoordelijk is voor de exposities, is het de bedoeling dat er van jonge scheuten van de Van Goghboom een klein bosje achter de expositieruimte wordt aangeplant.

Het plan van aanpak dat de Stichting Van Gogh & Zundert gistermiddag presenteerde is ambitieus. Het geboortehuis van Van Gogh aan de Markt op nummer 26 is samen met het naastliggende pand op nummer 27 aangekocht door de stichting Zorgvoorwonen voor 1.700.000 euro. Daar komt nog eens 700.000 euro bovenop voor een grondige renovatie in de loop van dit jaar. Adjunct-directeur Berry Hartman laat weten dat de woonstichting graag investeert in het cultureel erfgoed van Zundert. „Het wordt aantrekkelijker om hier te wonen als de omgeving er goed uitziet. Daarnaast zijn we gewoon trots op Zundert.“

Het is de bedoeling dat beide huizen met elkaar worden verbonden door een glazen gevel. De Zundertse architect Ernst Havermans heeft een ontwerp gemaakt waarbij de nog te bouwen glazen gevel tussen de twee huizen doorloopt in een glazen gang naar de achtertuin.

De gang moet uitkomen in een expositieruimte van vierhonderd vierkante meter die verzonken wordt in de geboortegrond van Van Gogh. De gebouwen moeten verder onderdak gaan bieden aan een educatiecentrum, een documentatieruimte, een brasserie, een vestiging van de VVV en een permanente expositie waar de bezoeker zich kan inleven in het reilen en zeilen van het domineesgezin Van Gogh en van de jonge Vincent.

De totale kosten van het project bedragen zes miljoen euro. Volgens voorzitter Johan Brosens moet het goed te doen zijn om dat geld binnen te krijgen. Aangezien de stichting Zorgvoorwonen de panden al heeft aangekocht en geld voor de renovatie heeft uitgetrokken, in totaal 2.400.000 euro, kan de eerste fase van het project, het opknappen en herinrichten van de gebouwen, al worden uitgevoerd.

De ontbrekende 3.600.000 euro voor de expositieruimte in de tuin, de glazen gevel en gang, de permanente expositie in het geboortehuis en de educatieruimte, moet bij elkaar worden gebracht door sponsors, subsidies en fondsen. Brosens verklaarde dat er al financiële toezeggingen van diverse fondsen binnen zijn. Zo zou er voor de educatieve projecten en de permanente expositie een half miljoen euro beschikbaar komen.