Algemeen

Vallende gevelstenen in Apeldoorn

Uit een van de vier woontorens langs het Kanaal in Apeldoorn zijn onlangs vijf bakstenen van de zevende verdieping gevallen. Niet vrij zijn van een deel van een dilatatievoeg is de oorzaak.

De gevallen bakstenen zijn afkomstig van een rollaag boven een van de ramen van het gebouw. De rollaag is onderdeel van een metselwerkondersteuning boven het kozijn. Dat is een metalen constructie die voorkomt dat het gewicht van de gevelstenen op het kozijn rust. Met behulp van de metselwerkondersteuning worden de gewichtskrachten van de bakstenen gevel door de achterliggende betonconstructie opgenomen.
Een speciale uitvoering van zo’n ondersteuning betreft die boven openingen. Boven kozijnen is een oplossing met een metselwerkondersteuning met daaronder een bakstenen rollaag (een rij verticaal geplaatste stenen) voorhanden. De stenen van de rollaag zijn met beugeltjes in de mortel van de voegen tussen de baksteen verankerd aan het doorgaande profiel van de ondersteuning. Dit systeem wordt al jaren in de praktijk toegepast.
Directielid S. Weghorst zegt dat inspectie inmiddels heeft aangetoond dat de oorzaak van de vallende stenen niet ligt in de verankering van de stenen. Ook met de mortel en de stenen zelf is niets mis. De oorzaak is het niet volledig vrij zijn van de dilatatievoeg die naast het hoekraam verticaal in het metselwerk van de gevel is aangebracht. Inspectie door Ufkes samen met de gemeentelijke afdeling bouwtoezicht heeft dit uitgewezen. Het vrijhouden van dilatatievoegen in metselwerk is in de praktijk niet eenvoudig. Metselspecie kan bij het metselen die voeg al gauw vervuilen.
Niet vrij zijn van de dilatatievoeg in de zonbeschenen zijde van het gebouw heeft zijdelingse krachten bij rollaag op de hoek opgeleverd die het metselwerk niet kon opnemen. Daardoor zijn vijf stenen van het gebouw gevallen. Inmiddels zijn ook de andere details in de gevel van de woontoren geïnspecteerd. Nog deze week volgen ook inspecties aan de andere torens.
Build for Life