Verwarming & Sanitair

Vaillant viert 60 jaar aanwezigheid in België

Vaillant, de Europese specialist in centrale verwarmingssystemen is dit jaar 60 jaar actief op de Belgische markt. Steeds opnieuw heeft Vaillant innovatieve producten op de markt gebracht en nieuwe trends gezet, die de markt van de verwarmingsketels veranderd hebben.

Het begon allemaal in 1874 met het bescheiden eenmansbedrijf van de jonge pompen- en ketelmaker Johann Vaillant In Remscheid, Duitsland. Bijna 135 jaar later is de Vaillant Group uitgegroeid tot een concern met ongeveer 12.400 medewerkers en omzet van 2,4 miljard euro in 2007. Hierbij speelden vindingrijkheid en een innovatieve ondernemingsgeest voortdurend een belangrijke rol.

De eerste badverwarmer op gas en andere primeurs

In 1894 bracht Vaillant de eerste badverwarmer op gas met een gesloten systeem op de markt, waarbij er geen contact meer was tussen de rookgassen en het water. Deze innovatie betekende de commerciële doorbraak van het bedrijf (foto).

Twee jaar later werd de eerste productie-eenheid opgericht in Remscheid, waar zich nu trouwens nog steeds de hoofdzetel van de Vaillant Group bevindt. In 1924 werd gestart met de productie van centrale verwarmingsketels.

In de loop der jaren zorgde Vaillant voor verschillende primeurs, zoals de eerste wandhangende verwarmingsketel (Circo-Geyser), de eerste Combi-Geyser (foto), waarin verwarming en warmwaterproductie op compacte wijze verenigd werden en de eerste combigaswandketel met elektronische bediening, de VCW T3W.

Zuinigheid en milieuvriendelijkheid steeds belangrijker
Sinds de jaren 90 draagt Vaillant zuinigheid en milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel en richt het bedrijf zich steeds meer op toestellen die gebruik maken van hernieuwbare energieën, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Ook op dit gebied blijft het bedrijf een voortrekkersrol spelen, hierbij tegemoet komend aan de stijgende interesse van consumenten voor deze vormen van verwarming. Naast haar energiezuinige toestellen, zoals warmtepompen en condensatieketels, doet Vaillant ook een belangrijke bijdrage aan de verlaging van het energieverbruik met haar hybride systemen. Een voorbeeld is de combinatie van een verwarmingsketel met een zonne-energiesysteem. Dankzij deze combinatie word veel energie bespaard en worden schadelijke emissies verder verlaagd.

60 jaar groei in België

Vaillant heeft in de voorbije 60 jaar in België het marktleiderschap veroverd in gasverwarmingstoestellen en is één van de bekendste merken op de verwarmingsmarkt. In België stelt het bedrijf momenteel meer dan 100 personen te werk. Vaillant België heeft een continue economische groei gekend. In 2007 overschreed de omzet 48 miljoen euro.

60 jaar innovatie

Naast de positieve economische groei van Vaillant in België, heeft het bedrijf de laatste 60 jaar ook een technische evolutie teweeggebracht op de markt van verwarmingstoestellen en zich geprofileerd als een leider op het gebied van innovatieve technologieën. Het bedrijf heeft de grootste R&D afdeling in de industrie met 507 medewerkers. De groep verwerft elk jaar 50 nieuwe patenten en bezit er in het totaal meer dan 3000.

Vaillant ontpopte zich de laatste 10 jaar als leider op de markt van zeer zuinige condensatieketels, maar eveneens in de ontwikkeling van toestellen die gebruik maken van hernieuwbare energieën. Reeds in 1996 werd een eigen productielijn voor condensatie-wandketels opgestart en een jaar later begon Vaillant met de verkoop van zonne-energiesystemen voor de productie van sanitair warm water.
Vorig jaar stelde Vaillant haar gamma van warmtepompen voor. Haar geoTHERM (foto) kreeg van het Duitse gerenommeerde instituut Stifftung Warentest trouwens de prijs voor het beste toestel op de markt.

Dit jaar presenteerde Vaillant op Batibouw de microWKK, een condensatieketel met ingebouwde Stirlingmotor, die naast verwarming en sanitair warm water eveneens electriciteit produceert. Zeer recent bracht Vaillant ook nog de icoVIT exclusiv, een condensatieketel op stookolie op de markt,

Marc Tanghe, commercieel directeur van Vaillant België: “2008 is voor ons een echt feestjaar. We hebben dan ook veel om trots over te zijn. Niet alleen hebben we in België een constante economische groei gekend, we zijn er ook steeds in geslaagd om met de meest innovatieve producten op de markt te komen en onze klanten voortdurend te begeleiden en te adviseren bij maken van de juiste keuzes op het gebied van verwarming”.