Algemeen

Vacuümtoilet maakt flexibiliteit ‘levend huis’ compleet

Heb je een systeem bedacht waardoor appartementengebouwen vrij indeelbaar zijn, blijf je zitten met de vaste riolering. Een stijlbreuk, stellen Jaap Sprey en Antony Janssen van de Klaassen Groep.

De oplossing voor de vaste riolering in een vrij indeelbaar appartementengebouw: een vacuümsysteem. Via een dunne leiding (50 millimeter) in de vloer kan het toilet nu overal worden aangesloten.

Het resultaat is een huis waarmee je alle kanten op kunt, ook in de toekomst. Zoals meer belangrijke innovaties, ontstond ook deze uit een toevallig hersenspinsel van een van de medewerkers, geven ze aan. “Warner Doornewerd van ons bedrijfsbureau legde de link met de scheepsbouw en wendde zich tot een werf. Zo werden de contacten gelegd met de Noorse fabrikant om dit systeem ook in onze woningen te gaan toepassen.”
Het enorme tekort aan betaalbare woningen is een belangrijke drijfveer achter de ontwikkeling van het nieuwe ifd-concept van de Klaassen Groep. “De bouw stagneert omdat mensen de dure huizen niet kunnen betalen”, menen Janssen en Sprey.
Goedkope, aantrekkelijke woningen zijn het gat in de markt waarvoor de werkmaatschappij Klaassen Woonstijl uit Arnhem samen met architect Ineke Hulshof aan de slag ging. Het streven: “Woningen en appartementen, die dankzij hun vrije indeelbaarheid kunnen worden aangepast aan wensen van woningzoekenden en waarmee bovendien in de toekomst kan worden ingespeeld op een veranderende vraag.” Het resultaat: Een ifd-modulesysteem in houtskeletbouw. “Vanwege de flexibiliteit bedachten we de naam Casa Vita, ofwel ‘levend huis’.”
Modules van 4,80 bij 4,80 meter bieden de basis. Ze kunnen naar hartenlust worden gecombineerd of gedeeld. “Die 4,80 meter is een optimale houtconstructiemaat en vormt daarnaast een ideale woonmaat. Het is een systeem dat makkelijk op grote schaal industrieel is te produceren. Maar tegelijk kun je er een individueel, kleinschalig product mee maken; op basis van de systematiek hebben we in 24 uur een prachtig gebouw ingevuld.”

Duurzaam
De houskeletbouw met Scandinavisch vuren scoort hoog op de dubo-ladder. “De bossen worden duurzaam beheerd, het is een eeuwigdurend systeem. Anders dan de winning van betonzand en grind, die meer en meer een probleem wordt.”
Duurzaamheid zeggen Sprey en Janssen in het algemeen een belangrijk aspect te vinden. “De gezondheidsbelastende factoren van hout zijn vergeleken met beton minimaal. Ondertussen komen we door de goede isolatiemogelijkheid wel op een epc-waarde van 0,8 tot 0,9.”
Voor het modulesysteem wordt de hele bouwkavel verdeeld in vakken – de grid – met het oppervlak van één module. Hierop wordt het gebouw ingevuld, maar kan het later ook worden uitgebreid. Een appartement met 65 vierkante meter woonoppervlak (drie modules) zou inclusief 20.000 euro voor de grond op 98.000 euro komen. “We mikken daarbij op eenheden vanaf zo’n zes appartementen.”
Zo’n gebouw kan wat hen betreft goed worden neergezet in particulier opdrachtgeverschap. “Dat komt moeizaam van de grond, omdat mensen niet weten waar ze moeten beginnen. Onze modules bieden een basis waarmee we zonder oplopende architectkosten makkelijk een individuele oplossing kunnen aandragen.”
Collectief opdrachtgeverschap is mogelijk door kopersgroepen. “Die kunnen zelf het initiatief nemen maar wij kunnen ook gegadigden verzamelen voor een kopersgroep. Verder richten we ons op andere ontwikkelende partijen zoals coöperaties.”

Uiterlijk
Door verschillende soorten gevels kunnen uiterlijk heel verschillende gebouwen ontstaan. “Baksteen is mogelijk, evenals gevelplaten maar wij geven de voorkeur aan hout. We hebben daarvoor een aantal ontwerpen beschikbaar die een heel verschillend aangezicht opleveren.”
Hoewel ze zeggen zich te richten op de markt van ‘betaalbare woningen’ kunnen er – voor een oplopend bedrag – veel modules worden samengevoegd, onderstrepen ze. “Het systeem is niet gebonden aan grenzen. Als iemand 200 vierkante meter wil, kan dat ook.”
Build for Life