Vastgoed

VN heeft vragen bij Vlaamse wooncode

Het Comité tegen Rassendiscriminatie van de VN (CERD) heeft vragen bij de Vlaamse wooncode. Het comité is bezorgd dat de taalbeperkingen bij het toekennen van een woning tot onrechtstreekse discriminatie leiden en heeft ons land om uitleg gevraagd.

Het gaat met name om het Vlaamse decreet van 15 december 2006. Dat bepaalt dat alleen mensen die Nederlands spreken of bereid zijn om het te leren, in Vlaanderen een sociale woning kunnen huren.

Volgens Vlaanderen gaat het om een maatregel om de integratie van anderstaligen te bevorderen. De Franstaligen hebben er zich echter altijd tegen verzet en beschouwen het als een pesterij om hen uit de Vlaamse rand te verdrijven.

Die laatsten krijgen nu steun uit onverwachte hoek. De CERD verwijst in het Belgische luik van haar rapport onder meer naar de gemeente Zaventem waar inwoners Nederlands moeten kunnen spreken voor ze een lap grond kunnen kopen.

Discriminatie

Het VN-comité vreest dat zulke taalvereisten uiteindelijk zullen leiden tot discriminatie van burgers op basis van hun nationale of etnische oorsprong. Volgens de CERD vergroten de taalvereisten de kans dat de burgers in kwestie achteruitgesteld zullen worden in hun economische, sociale en culturele rechten, en meer bepaald in hun recht op wonen.

Het comité dringt er verder bij ons land op aan dat het dringend het Verdrag over de Bescherming van de Minderheden en de Conventie over de Bescherming van Arbeidsmigranten en hun Gezin zou ratificeren. Ook daar liggen de Vlamingen al een tijdje dwars.

De CERD stelt zich ten slotte ook vragen bij de behandeling van asielzoekers in ons land en bij het hoofddoekenverbod voor mensen die aan een loket zitten.

Wooncode is net een sociale maatregel

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen reageert ontzet en ontkent met klem dat de wooncode zou discrimineren. "De VN hebben nooit met mij of mijn kabinet contact opgenomen om uitleg te vragen bij de wooncode. Anders zouden ze weten dat het net gaat om een sociale maatregel om de leefbaarheid in de sociale woonwijken te verbeteren", aldus de minister.

VRT Nieuws heeft uit goede bron vernomen dat er wel degelijk een vertegenwoordiger van de Vlaamse regering aanwezig was toen het VN-rapport werd opgesteld. Volgens Keulen moeten kandidaten voor een sociale woning alleen beloven dat ze Nederlands leren, maar wordt die kennis niet getest.

Ook burgemeester Francis Vermeiren (Open VLD) van Zaventem reageert boos op de bedenkingen van de CERD en zegt dat de VN de bal volledig mis slaan.

"Wij respecteren de cultuur van iedereen en willen dat iedereen hier in goed nabuurschap kan wonen en net daarom is het reglement ingevoerd", aldus de burgemeester.

Ook interessant