Algemeen

VDAB schrapt 6.066 werkzoekenden uit bouwstatistieken

Zopas heeft de VDAB haar werkzoekendenbestand voor de bouwsector volledig uitgekamd. Daarbij werden 6.066 werkzoekenden uit de statistieken voor de bouw geschrapt. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is verheugd over deze opkuisoperatie. De 7.682 werkzoekenden die voor de bouwsector overblijven, beantwoorden beter aan wat de bouwbedrijven vragen. Daardoor kunnen bouwbedrijven voortaan met meer kans op succes voor hun vacatures een beroep doen op de VDAB. Volgens de VCB moet een dergelijke screening continu plaatshebben. Momenteel wordt volop gedebatteerd over de mogelijkheden om de eigen werkzoekenden meer te activeren. De permanente screening van het werkzoekendenbestand vormt daarbij een belangrijk instrument.

Uit vroegere enquêtes van de VCB is al gebleken dat bedrijven slechts node een beroep doen op buitenlandse arbeidskrachten, vooral omdat zij op de Vlaamse bouwarbeidsmarkt zelf onvoldoende kandidaten vinden. Voor de invulling van de knelpuntberoepen in de bouwsector werd vorig jaar in 1.019 gevallen een arbeidskaart aangevraagd voor arbeidskrachten uit de nieuwe Europese lidstaten, vooral dan uit Polen. Dit wijst erop dat de toevloed van Polen niet zo massaal is als aanvankelijk werd voorspeld. Voor de oplossing van de knelpuntberoepen in de bouwsector moet het antwoord dus in eerste instantie van de eigen werkzoekendenreserve komen.

Tot voor kort werd de zoektocht naar geschikte arbeidskrachten in Vlaanderen bemoeilijkt doordat de databanken van de VDAB weinig betrouwbaar waren. Zowat elkeen die maar enigszins aspiraties had voor een job in de bouwsector, was erin opgenomen als ‘bouwvakarbeider’. Op die manier kwam de VDAB in het begin van vorig jaar voor de bouwsector uit op een onwaarschijnlijk ruime arbeidsreserve van maar liefst 16.655 personen. Intussen heeft de VDAB 99% van deze 16.655 werkzoekenden gescreend door middel van gesprekken en technische testen. Deze screening heeft uitgewezen dat 6.066 werkzoekenden niet langer als ‘bouwvakarbeider’ mochten worden bestempeld. Tot voor kort had hun hoofdaspiratie met de bouw te maken. Maar na een screeningsgesprek of –test is gebleken dat deze kwalificatie niet klopte. De VDAB kende hun daarop een ander hoofdberoep toe, soms voor een volledig andere sector.

De minimale vereisten om een bouwberoep uit te oefenen worden vaak onderschat. Als iemand van een bepaald bouwberoep geen voorkennis heeft, kan men er bezwaarlijk de kwalificatie ‘bouwvakarbeider’ aan geven. Zo heeft de VDAB kunnen vaststellen dat zowat een duizendtal ‘bouwvakarbeiders’ in haar bestanden hoogstens de kwalificatie ‘handlanger’ mochten krijgen. Een 500-tal werkzoekenden kregen ‘magazijnarbeider’ en ‘heftruckchauffeur’ als nieuwe benaming terwijl 71 zelfs als ‘keukenhulp’ en 27 als ‘hulpkok’ werden geherkwalificeerd.

De VCB staat volledig achter de doorgevoerde screeningsoperatie. Vooraleer deze operatie werd doorgevoerd, was het risico voor de werkgever te groot een weinig geschikte arbeidskracht over de vloer te krijgen als hij bij de VDAB een vacature plaatste. Heel wat bouwbedrijven aarzelden dan ook om hun vacature nog bij de VDAB kenbaar te maken en gingen eerder via informele wegen (familieleden, vrienden, kennissen enz.) op zoek naar personeel. Maar deze informele circuits hebben hun begrenzingen. Uitgezuiverde bestanden moeten het risico op weinig geschikte kandidaten verminderen. Daardoor zal het vertrouwen van de bouwbedrijven in de vacaturebehandeling door de VDAB terug verhogen.

Het is trouwens opvallend dat de VDAB al tijdens haar screeningsoperatie meer vacatures ontving dan voorheen. In 2006 lag het aantal ontvangen vacatures 17% hoger dan in 2005. Tegelijk stijgen hierdoor de slaagkansen van de bemiddeling. Al in 2006 – terwijl de screening pas op gang kwam – slaagde de VDAB erin 83% van de vacatures uit de bouw te vervullen tegenover 80,9% in 2005.

Samen met Voka-VEV heeft de VCB sterk aangedrongen op de screening van de werkzoekendenbestanden in het kader van het laatste Vlaamse werkgelegenheidsakkoord. Maar deze screening mag geen eenmalige operatie blijven. In de toekomst moet zij deel uitmaken van de standaardwerking van de VDAB. De screening die voor de bouwsector werd doorgevoerd, leert dat zij een belangrijk instrument vormt om de eigen werkzoekenden meer te activeren.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw
Build for Life