Algemeen

VCB verwacht weinig afkoeling op woningbouwmarkt

KBC heeft zopas aangekondigd haar rente voor woningkrediet op te trekken. Andere banken gaan mogelijks ook hun hypothecaire rentevoeten verhogen. Maar vooralsnog blijft de stijging in vergelijking met midden vorig jaar beperkt tot tien euro per maand per 25.000 euro die kandidaat-bouwers ontlenen. Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) is de stijging van de hypothecaire rente niet van die aard om de woningbouwmarkt af te koelen.

Volgens de statistieken van begin 2006 worden nog steeds 11,9% meer eengezinswoningen en 13,2% meer appartementen vergund dan vorig jaar. Tot en met het eerste kwartaal van dit jaar bleven de aanvragen voor hypothecaire leningen voor de bouw en vooral voor de aankoop van een woning pieken op een hoog niveau: tot 400 miljoen euro voor de bouw en tot meer dan een miljard euro voor de aankoop van een woning.

De woningbouw stelt het momenteel goed en de VCB verwacht hierin niet onmiddellijk verandering. De stijgende hypothecaire rentetarieven zullen de woningbouwmarkt enigszins afkoelen maar de afkoeling zal beperkt blijven. De markt voor hypothecaire kredieten blijft immers een sterk concurrentiële markt, waar prijsvergelijkingen en -onderhandelingen lonen.

Bovendien daalt de internationale langetermijnrente, die medebepalend is voor de kosten van de banken. De VCB verwacht dus niet dat de hypothecaire rente verder zal stijgen. De onderliggende tendens is immers dalend. De recente stijging heeft vooral te maken met de bezorgdheid van de banken om hun marges op het hypothecair krediet te herstellen.

Ook met de recente stijging door onder meer KBC blijven de woonkredieten nog steeds zeer goedkoop. De stijging brengt voor de kandidaat-bouwer slechts een geringe toename in de kosten teweeg. In vergelijking met drie maand geleden moet de Vlaamse bouwer per 25.000 euro die hij ontleent, nu drie euro per maand meer aflossen. In vergelijking met de ‘historisch’ lage rentevoeten in de zomer van 2005 bedraagt het maandelijkse aflossingsbedrag slechts tien euro meer.

Gemiddeld ontleent de Vlaming ongeveer 75.000 euro. Dit is althans gebleken uit vorige enquêtes die de VCB bij bouwers en kandidaat-bouwers heeft gevoerd. Met een dergelijk bedrag komt de meerkost van de hypothecaire renteverhoging neer op een extra afbetaling per maand van negen euro in vergelijking met drie maand geleden en van dertig euro in vergelijking met het historische laagtepunt van midden vorig jaar.
Build for Life