Nieuwbouw

Utrecht mikt op bouw 10.000 woningen in 2030

De gemeente Utrecht wil de komende twintig jaar zes- tot tienduizend woningen in de stad gaan bouwen, dat heeft woordvoerster van de Utrechtse wethouder Harrie Bosch (Wonen) gezegd. Op de locaties wil de gemeenten mogelijk met projectonwikkelaars aan de slag, meldt RTV Utrecht. De gemeente heeft in het Dynamisch Stedelijk Masterplan locaties bekeken bij onder meer de Veemarkt, de Jaarbeurs en het Merwedekanaal.

Bij sommige locaties zal de komst van woningen eenvoudig gaan terwijl de gemeente denkt dat op andere plekken het nog jaren duurt voor er huizen komen. Zo moet in Leidsche Rijn eerst de asfaltfabriek weg voor woningbouw mogelijk is en staat de Rioolwaterzuivering bij Ondiep de komst van huizen daar in de weg.

Op tien locaties verrijzen nieuwbouwhuizen of worden bestaande leegstaande gebouwen, zoals het oude belastingkantoor, omgetoverd tot appartementen. De nieuwe huizen komen onder meer op bedrijventerrein Lage Weide.

Locaties die op de rol staan om aangepakt te worden zijn: Belastingkantoor, Cartesiusdriehoek, Jaarbeurskwartier, KPN-terrein Rubenslaan, Kruisvaartkwartier, Leeuwesteyn Zuid, Merwedekanaalzone Noord, Merwedekanaalzone Zuid, Rioolwaterzuivering aan de Vecht, Rotsoord, Spoorzone Tweede Daalsedijk, Veemarkt en Welgelegen.