Architectuur

Uniforme kantoren voor Marokkaanse bank

De Marokkaanse bank BMCE heeft twee regionale kantoren volgens hetzelfde ontwerpconcept geopend. Bij de door Foster + Partners ontworpen filialen wordt prefab bouwen gecombineerd met lokale materialen en stijlkenmerken. Daarnaast zijn de gebouwen voorzien van een duurzaam energiesysteem.

Het is een ander gezicht dan de filialen van IKEA of McDonalds, maar ook de regiokantoren van de Banque Marocaine du Commerce Extérieur krijgen een uniform uiterlijk. De eerste resultaten zijn zichtbaar in de Marokkaanse hoofdstad Rabat en Casablanca.

De gebouwen kenmerken zich door hun klassiek (Grieks) ogende gevels met geometrische schermen en een bekronende koepel. De schermen, met een traditioneel islamitisch patroon, zijn vervaardigd van een soort staal dat niet heet wordt in de zon. Uit klimaatoverwegingen zijn de vensters eveneens uitgerust met glas.

De koepel is aan de buitenkant bekleed met lokale keramische tegels en aan de binnenkant met een pleisterlaag waarvan het materiaal eveneens uit de omgeving afkomstig is. De koepel loopt in de wachtruimte voor klanten via een golvende beweging over in een sculpturale zitbank. Het interieur is bekleed met lokale materialen als zwart graniet.

Lees verder op Architectenweb.nl