Verbouwen

Unieke Kop van Kessel-Lo geeft kleur aan grijze stationsbuurt

De Kop van Kessel-Lo is een aaneengekoppeld geheel van acht gebouwen, gelegen langsheen het station van Leuven. Zo grijs en monoliet als de gebouwen nu aandoen, zo kleurrijk en stijlvol zullen ze er binnenkort uitzien. Dit zal alles te maken hebben met de zeven verschillende EuroMica-coatings, die aangebracht worden op speciaal geplooide gevelcassettes van ME Construct en die het complex een uniek uitzicht zullen geven. AR-TE en SeARCH stonden in voor het ontwerp. Het project wordt binnen enkele maanden opgeleverd.

Stedenbouwkundige mix

De Kop van Kessel-Lo is een nieuw stedenbouwkundig project waarin wonen, werken en mobiliteit hand in hand gaan. Terwijl AR-TE instond voor de constructie, werd het detailontwerp gemaakt door het Nederlandse SeARCH. De acht gebouwen bieden plaats aan kantoren, winkels, woningen, commerciële ruimtes, een bureel voor de spoorwegpolitie, twee hotels met conferentiefaciliteiten, een fietsenstalling, een parkeergarage met een capaciteit van negenhonderd auto's en twee publieke pleinen.

Het project bestaat uit drie deelprojecten: ten eerste zijn er vier kantoorblokken, die opgedeeld zijn in een 'Noord'- en een 'Zuid'-gedeelte. Het kantoorgebouw 'Noord' is bestemd voor het ACW, ACV, Familiehulp en DVV Verzekeringen, terwijl de drie zuidelijke kantoorgebouwen (Mesos, Stratos en Exos) gehuurd kunnen worden door andere commerciële partijen. Daarnaast worden er twee hotels ingericht, het Etap en het Park Inn Hotel. Vooral dit laatste moet met z'n congresfaciliteiten dienst doen als verblijf voor zakenmensen. Op die manier wordt het nabijgelegen station, net als de haven van Antwerpen, een echte poort naar de stad. De overige twee gebouwen zijn appartementsblokken, het 'City Square' en de 'City Gate'. De voornaamste troef van deze wooneenheden is dat hun specifieke ligging een veelvuldig gebruik een of meer auto's overbodig maakt. De verbinding met de omliggende stadsdelen is optimaal. De ondergrondse parking heeft twee in- en uitritten die snel toegang geven tot de voornaamste verbindingswegen. Voorts ligt de site op een steenworp van het trein- en busstation. De volumes zijn op een speelse manier tegenover elkaar geplaatst, zodat ze geen cesuur vormen ten opzichte van het lagergelegen station.

Lees verder op Architectura.be