Architectuur

Uniek portret van de Vlaamse vrijetijdsarchitectuur

Culturele centra, sportcentra en recreatiedomeinen, stuk voor stuk onmisbare onderdelen van onze hedendaagse levensstijl. Architectuur voor vrijetijdscultuur gunt je een unieke blik achter de opkomst van deze vrijetijdsinfrastructuur in de jaren ’60 en ’70.
Architectuur voor vrijetijdscultuur is een uniek boek over de opkomst van de vrijetijdscultuur in Vlaanderen in de nasleep van Expo ‘58. Voor het eerst had ook de ‘gewone’ Belg meer ‘vrije tijd’.

Om deze nieuw verworven vrije tijd zinvol te kunnen invullen, zette de overheid een grootschalig project op voor de uitbouw van een fijnmazig netwerk van vrijetijdsinfrastructuur. Het resultaat was verbluffend: amper twee decennia later beschikte nagenoeg elke Vlaamse gemeente over een eigen cultureel centrum, zwembad, sporthal of recreatiedomein. Deze ‘producten’ van de welvaartstaat beschrijven ook vandaag nog steeds in belangrijke mate het ruimtelijke kader waarbinnen de verstedelijkte levensstijl vorm krijgt.

Architectuur voor vrijetijdscultuur schetst uitvoerig de tijdsgeweest waarin deze ontwikkelingen vorm namen. Naast boeiende inzichten in de toenmalige opvattingen over stedenbouw en architectuur, biedt het boek je een aantal architecturale excursies langsheen de meest markante projecten uit die periode: de culturele centra van Dilbeek en Wargem, de stedelijke zwembaden van Leuven en Genk en tot slot het provinciaal recreatiedomein Zilvermeer in Mol.

Het boek is geschreven vanuit een vernieuwend, interdisciplinair standpunt waarin architectuur gekoppeld wordt aan een sociaal-historische analyse. Nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal uit diverse archieven geeft dit boek een grote historische waarde.

Architectuur voor vrijetijdscultuur
Culturele centra, zwembaden & recreatiedomeinen
auteurs: Janina Gosseye, Hilde Heynen (red.), André Loeckx, Leen Van Molle
ISBN 978 90 209 9304 2
Paperback
176 pagina’s
€ 24,95
Bestel dit boek op www.lannooshop.be

Over de auteurs

Janina Gosseye studeerde architectuur aan de Hogeschool Sint-Lucas Brussel en is momenteel doctoraalstudente aan de K.U.Leuven. Hilde Heynen is gewoon hoogleraar architectuurtheorie en voorzitter van het departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (ASRO) van de K.U.Leuven. André Loeckx is gewoon hoogleraar aan het departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening (ASRO) van de K.U.Leuven en voorzitter van de jury stadsvernieuwingsprojecten van de Vlaamse Gemeenschap. Leen Van Molle is als gewoon hoogleraar sociale geschiedenis verbonden aan de onderzoekseenheid Moderniteit & Samenleving 1800-2000 (MoSa) van de K.U.Leuven.