Algemeen

Uitbreiding WTC Amsterdam in laatste fase

De uitbreiding van het World Trade Center (WTC) Amsterdam gaat binnenkort de laatste fase in.

Terwijl momenteel druk aan de vierde fase wordt gewerkt, slaat de Amsterdamse wethouder D. Stadig deze week de eerste paal voor de vijfde en laatste fase van de uitbreiding van het WTC.

Deze fase omvat de bouw van een ondergrondse parkeergarage en fietsenstalling voor 2500 fietsen en de herinrichting van het bovengelegen Zuidplein. Dit plein zal aan de oost- en westzijde door kantoren van het World Trade Center en aan de zuidzijde door het NS- en metrostation Zuid/WTC worden omzoomd. In noordelijke richting sluit dit plein aan op de as van Berlage.

De overdekte entree van de fietsenstalling zal straks een blikvanger zijn, omdat het geheel transparant wordt uitgevoerd. Via een rollend trottoir, een zogeheten travelator, worden de fietsers naar de ondergrondse stalling gebracht.

De oplevering van het Zuidplein wordt medio mei 2004 verwacht.

De reconstructie van het bestaande WTC Amsterdam en de bouw van een nieuwe toren voor de Dexia Bank Nederland is in april 2000 begonnen. In mei 2002 zijn deze eerste fasen afgesloten. Om plaats te maken voor een kantoor van 40.000 vierkante meter moest het busstation naast het Zuidplein worden verplaatst naar de Strawinskylaan.

De ontwikkeling van het totale project is een samenwerking van de gemeente Amsterdam, ING Real Estate en Kantoren Fonds Nederland. Beide laatste partijen zijn eigenaar van het WTC.

De bouw is in handen van Bouwcombinatie Zuidplein, gevormd door BAM Nelissen Van Egteren en HBG Utiliteitsbouw. Het ontwerp komt van de tekentafels van Kohn Pedersen Fox uit Londen en R. Aluvihare van de gemeentelijke dienst Ruimtelijke Ordening. Halverwege 2004 wordt het vernieuwde WTC in Amsterdam opgeleverd. Artist impression: World Trade Center Amsterdam/CIIID-Cees van Giessen
Build for Life