Algemeen

Uitbreiding OCMW- gebouw ten koste van oude boom

SINT-JORIS - Voor de uitbreiding van het OCMW- gebouw in de dorpskern van Sint- Joris moet de 200- jaar oude cederboom, die het pleintje voor het gebouw siert, verdwijnen. Dat is echter niet naar de zin van heel wat inwoners van Sint- Joris. Jan Van Assche woont op amper 50 meter van de boom en startte een petitie op voor het behoud van de boom. Begin deze week diende hij bij de dienst Monumenten en Landschappen van het Vlaamse gewest een aanvraag in tot bescherming van de boom als dorpsgezicht.

Jan Van Assche woont sinds 12 jaar in Sint- Joris. Hij stelt zich vragen bij de beslissing om de historisch waardevolle cederboom zonder meer te rooien. "Ik heb de indruk dat men in Beernem weinig visie heeft omtrent het behoudt van ons groene patrimonium", meent Van Assche. "Deze boom is al meer dan 200 jaar oud. Het is iets wat onze voorouders er hebben gezet en het is aan ons om die gedachtenis in ere te houden. Van dergelijke Libanonceders van dezelfde leeftijd staan er in België nauwelijks meer dan tien. In het arboretum van Kalmthout staat er één die wordt gekoesterd en in Frankrijk beschouwt men dergelijke bomen als nationaal erfgoed, maar in Beernem gaat men die zomaar omhakken."

Van Assche verzet zich met klem tegen het kappen van de ceder. "De boom is kerngezond, bepaalt het dorpszicht en is één van de weinige groenaanplantingen in onze dorpskern."

Blijkbaar zijn vele inwoners van Sint- Joris het met hem eens. Al op de eerste avond ondertekenden 200 Sint- Jorenaars de petitie die Van Assche opstartte. Intussen zullen er weer een pak bijgekomen zijn, en van Assche is niet van plan direct op te houden. "De termijn voor het afleveren van de bouwvergunning zou 90 dagen zijn. Zeker zo lang zet ik mijn verzet voort."

Schade
De architect van de verbouwingsplannen voor het OCMW, Pieter Croene, ziet het veel prozaïscher. "Als we de boom behouden, dan zullen de wortels zeker onherroepelijke schade lijden bij het aanleggen van de fundamenten. Bovendien zou een stevige snoeibeurt noodzakelijk zijn, waarbij een groot risico bestaat dat de boom gaat afsterven. De vallende naalden zullen voor een erg intensief onderhoud van de daken en dakgoten zorgen en de afzetting van harsen en mossen zal niet alleen schade toebrengen aan het nieuwe gebouw, maar ook aan geparkeerde wagens. Ook het gevaar op stormschade is reëel", aldus de architect in zijn concept-nota. "In elk geval is het aangewezen om, bij behoud van de boom, de zone rond de stam niet te verharden over de totale geprojecteerde oppervlakte van de kruin. Hierdoor kan een goede toegang van het gebouw onmogelijk gerealiseerd worden en verliezen we ook een aanzienlijk aantal parkeerplaatsen. In de bibliotheek zal het instromend daglicht fors verminderen." Als doekje voor het bloeden krijgt het nieuwe gebouw een horizontale en verticale cederbeplanking, een voor sommigen wat wrange verwijzing naar de te rooien boom.
Build for Life