Verbouwen

ULI Award for Excellence 2008 voor Stadsfeestzaal

Het winkelcentrum Stadsfeestzaal in Antwerpen is door het Urban Land Institute (ULI) verkozen tot winnaar van de Award for Excellence Europe 2008. De Award for Excellence wordt alom gezien als de meest prestigieuze onderscheiding binnen het vakgebied ruimtelijke ordening. Stadsfeestzaal is een project van Multi Development Belgium en is in oktober 2007 geopend. Met de renovatie van de karakteristieke, honderd jaar oude, Stadsfeestzaal in Antwerpen, die in 2000 bijna door een brand werd verwoest, keert een geliefd monument in het stadscentrum terug. Bovendien worden ook twee winkelgebieden met elkaar verbonden door 20.500 m² nieuwe winkelruimte.

Bij de ULI Award for Excellence wordt niet alleen gekeken naar de architectuur of het ontwerp, maar naar het gehele proces. Als beoordelingscriteria gelden onder meer het verantwoord gebruik van grond en ruimte, bijdrage aan de samenleving, afstemming op de omgeving, innovatie, commercieel succes en een krachtig stedelijk ontwerp dat bijdraagt tot een leefbare, duurzame ontwikkeling.

Het project

Stadsfeestzaal is een historisch monument tussen Hopland, met zijn ruime aanbod aan kwalitatieve winkels, en de Meir, de populairste winkelstraat van Antwerpen. Het imposante 19e-eeuwse neoclassicistische gebouw werd in 2000 door een grote brand verwoest. Multi Development herstelde het in zijn oude glorie en had daarbij vooral aandacht voor zijn historische details en kwalitatieve uitstraling. Het unieke gebouw is nu een nieuwe 'shopping hot spot' en vormt daarnaast de perfecte ontmoetingsplaats in het stadscentrum. Stadsfeestzaal omvat 20.500 m² aan winkelruimte, verspreid over vier etages, en biedt plaats aan veertig nationale en internationale handelszaken. Het project combineert mode, vrije tijd en horeca in een unieke mix van historische en moderne architectuur.

Het concept voor Stadsfeestzaal is afkomstig van Multi's in-house ontwerpbureau T+T Design in samenwerking met het Deense architectenbureau Exners Tegnestue. Als uitvoerend architect is het Belgische architectenbureau Ferre Verbaenen aangetrokken. Om het historische karakter van Stadsfeestzaal te behouden, is ook historisch architect Romain Berteloot ingeschakeld. Stadsfeestzaal is een gezamenlijke investering van Multi en Bank of Ireland Private Banking.

ULI

Het Urban Land Institute is een non-profit opleidings- en onderzoeksinstituut dat leiderschap wil bieden ten aanzien van verantwoord gebruik van land en ruimte en wereldwijd goed leefbare gemeenschappen wil opbouwen en handhaven.

Het ULI is in 1936 opgericht en heeft ruim veertigduizend leden die alle aspecten met betrekking tot landgebruik en landontwikkeling vertegenwoordigen.
De winnaars van de Award for Excellence: Europe 2008 werden geselecteerd door een jury van erkende deskundigen op het gebied van landontwikkeling en -ontwerp. Juryvoorzitter Andrea Amadesi maakte de winnaars bekend tijdens de voorjaarstrendconferentie van ULI Europe op 29 mei in Stockholm. "Al deze projecten staan voor innovatief gebruik en best practice op het gebied van duurzame ontwikkeling", aldus Amadesi.

De winnaars van 2008 zijn gekozen uit 24 inzendingen uit elf landen. Hieruit werden elf finalisten gekozen waarvan vervolgens vijf winnaars overbleven. De projecten werden beoordeeld op financiële haalbaarheid, vindingrijk grondgebruik, relevantie tot hedendaagse knelpunten en oog voor de gemeenschap en de omgeving. Elk draagt bij tot een leef, - werk, en vrije-tijdsomgeving en is bedoeld om de samenleving als geheel aan te vullen en te verbeteren.

Door het winnen van deze award is Stadsfeestzaal automatisch genomineerd als finalist voor de ULI Global Awards for Excellence 2008. De winnaars worden tijdens de najaarsconferentie bekend gemaakt.

Ook interessant