Architectuur

UArchitects wint prijsvraag baken Athene

In de prijsvraag voor een nieuw baken in de haven van Athene is het Eindhovense bureau UArchitects uit 380 inzendingen als winnaar gekozen.
De vraag om een 85 meter hoge toren te ontwerpen in de haven van de Griekse hoofdstad heeft UArchitects op meerdere niveaus van een antwoord voorzien. ’s Avonds moet de toren, die voorlopig PIreaus heet, bijvoorbeeld via lichtarchitectuur het nachtleven van Athene spiegelen. Als baken van licht in de haven viert het gebouw tegelijkertijd de scheepvaart van de stad.

Overdag gaat het nieuwe gebouw een relatie aan met de stad via een uitgebreid programma. UArchitects voorziet in zijn ontwerp in een publieke plint met horeca, een theater-/bioscoopzaal en congresfaciliteiten. In de plint bevindt zich ook de lobby voor het hotel. Het hotel wordt in de toren gecombineerd met kantoorruimte – volgens UArchitects een combinatie die onderling versterkend werkt.

Het derde niveau waar UArchitects op inzet is duurzaamheid. Om een laag energiegebruik te realiseren kan het gebouw uitgerust worden met een warmtewisselaar, warmte- of koelteterugwinning en warmte- en koudeopslag in de bodem. Er wordt ook gedacht aan windturbines en PV-cellen. De gevel moet op een bepaalde manier te openen zijn en is voorzien van een marmerprint om een deel van de zon buiten te houden.

Lees verder op Architectenweb.nl