Tweede editie van Open Huizen herdenkt slachtoffers van Tweede Wereldoorlog

  BE   27 september 2022 Bron: Stad Antwerpen
Tweede editie van Open Huizen herdenkt slachtoffers van Tweede Wereldoorlog
Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober vindt in Antwerpen de tweede editie van Open Huizen plaats. Dat zijn kleinschalige herdenkingen voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, als onderdeel van het langlopende project Antwerpen Herdenkt. Vertellers, bezoekers en bewoners delen pakkende verhalen over stadgenoten op ​ bijzondere locaties waar zij woonden en werkten. Iedereen is welkom om mee te herdenken, luisteren en praten.

Na een succesvolle eerste editie vindt ‘Open Huizen’ opnieuw plaats. Dit keer met nog meer verhalen op meer locaties in de stad: 20 huizen, scholen en buurtcentra in 6 Antwerpse districten stellen hun deuren open voor kleinschalige herdenkingen en verhalen over oorlog, vervolging en verzet uit de Tweede Wereldoorlog. Nabestaanden en bewoners vertellen er over (Joodse) stadgenoten en weerstanders die in hun huis of buurt woonden. In deze tweede editie komen ook enkele verhalen over slachtoffers van de V-bommen en militaire slachtoffers aan bod. Open huizen herdenkt de slachtoffers van WOII in Antwerpen met verhalen over familiebanden, verzet, moed en deportatie, met ruimte voor dialoog.

Annie Rutzky studeerde piano en compositie aan het Koninklijke Conservatorium van Antwerpen. Amper 23, werd ze samen met haar man gedeporteerd. Op 8 oktober doen twee conservatoriumstudenten Annie’s muziek herleven en vertelt bibliothecaris Jan Dewilde wat hij ontdekte over Annie’s leven. In het stadspark sneuvelde een onbekende Britse soldaat. Recent dook een foto op van het inderhaast gegraven graf. Olivier Vilain en Niko Van Kerckhoven gingen op zoek naar de exacte plek en vertellen daar wie hij was. Melvyn Fishel vertelt over wat zijn familie meemaakte in WOII en de deportatie van zijn grootouders naar Auschwitz. Geen van beiden keerden daar van terug. Het zijn maar enkele voorbeelden van de persoonlijke verhalen van Open Huizen 2022.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen in Antwerpen zo’n 25.000 dodelijke slachtoffers door vervolging en geweld van het naziregime. Vele anderen liepen psychische, lichamelijke en materiële schade op. Met Open Huizen houdt een grote groep vrijwilligers de herinnering aan al deze mensen en wat zij hebben meegemaakt levend. Dat doen ze door hun huis open te stellen, te getuigen over hun eigen familiegeschiedenis of door het vertellen van levensverhalen, die voor buurtbewoners wellicht niet altijd (meer) gekend zijn. Ze doen dat zoveel mogelijk op de plaats waar deze oorlogsslachtoffers woonden, werkten of schoolliepen. De stad ondersteunt hen daarbij.

De persoonlijke verhalen zijn te lezen via de website: www.antwerpenherdenkt.be/openhuizen/programmatie

Inschrijven

Wie dat wenst, kan deelnemen aan meerdere herdenkingen. Bijeenkomsten in dezelfde buurt liggen op wandelafstand van elkaar. Deelnemen is gratis. Inschrijven is sterk aangewezen om zeker te zijn van een plaats, want de capaciteit per locatie is beperkt. Dat kan via www.antwerpenherdenkt.be/openhuizen

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo