Vastgoed

Tweede Kamer versterkt positie huurders

De Nederlandse Tweede Kamer wil de positie van huurders versterken. Daarom komt de Kamer met een wetsvoorstel dat huurders het recht geeft het initiatief te nemen voor verbeteringen aan hun woningen. Dit voorstel geldt als vervanging voor een wetsvoorstel dat minister Piet Hein Donner (CDA) van volkshuisvesting heeft ingetrokken.

Het plan van Donner was om een wetsvoorstel van het vorige kabinet dat het initiatiefrecht voor huurders regelt in te trekken. Een Kamermeerderheid is het hier echter niet mee eens. De minister legde de Kamer echter uit dat het huidige kabinet bij het aantreden twijfelde of het de behandeling van het voorstel zou doorzetten. Door schriftelijke vragen van VVD, PVV, CDA en SGP over de nut en noodzaak van het voorstel, besloot de minister het voorstel in te trekken. PvdA, PVV, CDA, SP en GroenLinks zijn het hier echter niet mee eens.

In ieder geval PvdA, SP en GroenLinks hebben dan ook aangekondigd met een initiatiefwetsvoorstel te komen. Vanuit de PVV en CDA hebben de woordvoerders Eric Lucassen en Bas-Jan van Bochove hun medewerking toegezegd aan dit initiatiefvoorstel. De minister zelf houdt echter voet bij stuk omtrent het schrappen van het voorstel.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad